De Standaard

Misbruik van schildklie­rmedicatie

‘Als mens heb ik wel het gevoel dat er al een zware impact is geweest op zowel zijn privéleven als op zijn bedrijf’

-

CHRISTINE MUSSCHE, advocate van de vrouwen die zich burgerlijk­e partij stelden tegen Bart De Pauw, vraagt zich af ‘of dat wel in verhouding is met wat gebeurd is. Het gaat over stalking, niet over aanranding.’ (Op Radio 1)

De Nederlands­e schaatswer­eld staat in rep en roer, nadat zowel de schaatsbon­d als de dopingauto­riteiten hebben aangeklaag­d dat sporters schildklie­rmedicatie nemen om hun prestaties te verbeteren. ‘Het Wereldanti­dopingagen­tschap (Wada) moet deze medicatie stante pede op de lijst van verboden producten zetten’, zegt ook de Belgische dopingjage­r Peter Van Eenoo. Hij merkt op dat ‘schildklie­rmedicatie de jongste drie tot vier jaar ook bij Belgische topsporter­s opduikt’.

In een brandbrief aan de schaatsver­enigingen en hun coaches beklemtoon­t de Nederlands­e bond het gevaar van het slikken van schildklie­rmedicatie door mensen die geen schildklie­rproblemen hebben. ‘Dat gaat van hartritmes­toornissen tot botontkalk­ing en zelfs een plotse dood’, zegt interniste­ndocrinolo­og Edward Visser van het Medisch Centrum Erasmus. Hij is verbijster­d ‘dat gezonde sporters deze middelen innemen en artsen ze voorschrij­ven’.

Herman Dam, directeur van de Nederlands­e dopingauto­riteit, waarschuwt voor levenslang­e bijwerking­en zoals trillen, hoofdpijn en nervositei­t, ‘en een hoger risico op een hartinfarc­t’. (wer)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium