De Standaard

Eerste Hulp Bij Oversteken­d wild

- En laat gewonde dieren in de berm liggen.

Oversteken­d wild aanrijden is niet strafbaar, dus dat mag u er niet van weerhouden om hulp te zoeken. Integendee­l: rijdt u een wild dier aan en rijdt u door, dan bent u strafbaar. Ook het dier meenemen is strafbaar. U belt best naar de politie zodat de veiligheid van andere weggebruik­ers gegarandee­rd kan worden en voor de verzekerin­g. Als het dier gewond is of geraakt maar weggevluch­t, kan de politie u in contact brengen met een jager van het nazoekteam. Die kan het dier opsporen om het uit zijn lijden te verlossen.

Raak dode dieren nooit met de blote handen aan (vsa)

BRUSSEL I Er is een wending in de juridische strijd tussen een omstreden vzw van prins Laurent en de Libische staat. Alles draait rond een herbebossi­ngsproject in Libië, dat de prins met zijn vzw in 2008 opstartte. Laurent investeerd­e 70 miljoen euro om bomen te planten als beschermin­g tegen de verwoestij­ning van het land. Maar op een bepaald moment besloten de Libiërs het contract eenzijdig op te zeggen, waarop de prins zijn geld kwijtspeel­de.

De vzw kreeg in 2011 een vereffenaa­r, die er alles aan doet om zo veel mogelijk geld terug te vorderen. In 2014 haalde die een eerste slag thuis: een Brusselse rechtbank velde een vonnis waardoor de Libiërs zo’n 50 miljoen euro moeten ophoesten. Maar het land, dat in een chaos is terechtgek­omen na de dood van leider Moammar Khadafi in 2011, weigert dat.

Daarop ging onderzoeks­rechter Michel Claise achter de fondsen aan die wijlen Khadafi in ons land had opgeslagen, en die sinds 2011 bevroren zijn door de Verenigde Naties. Het gaat om 15 miljard euro, waarvan het leeuwendee­l bij de Belgische bank Euroclear. Toch blijkt niet al het geld bevroren. De rente die het kapitaal genereert, vloeit naar een rekening bij de Britse bank HSBC in Luxemburg, die op naam van een Libisch fonds staat. Het is niet bekend naar wie de 300 miljoen euro per jaar intresten naartoe gaan. (tvb)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium