De Standaard

Wordt de BLT-sandwich slachtoffe­r van de Brexit?

De waarschuwi­ng van de British Sandwich Associatio­n dat de Britten het na een ‘nodeal Brexit’ zonder hun geliefde baconlettu­cetomatosa­ndwich zullen moeten stellen, toont hoe de paniek toeslaat.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I De Britse premier Theresa May gaat vandaag met de Franse president Emmanuel Macron dineren in zijn vakantieve­rblijf in Brégançon, in het zuiden van Frankrijk. Ze gaat er lobbyen voor wat meer positieve ingesteldh­eid bij de onderhande­lingen over de Brexit. Want die zitten muurvast.

May is niet de enige die haar vakantie gebruikt voor lobbywerk bij de Europese collega’s. De Britten zijn een diplomatie­k offensief begonnen, waarbij ze links en rechts individuel­e toegevinge­n hopen te krijgen. De Britse minister van Buitenland­se Zaken Jeremy Hunt lanceerde onlangs een oproep aan Macron en de Duitse kanselier Angela Merkel om hun invloed te laten gelden in het onderhande­lingsproce­s, zodat het niet tot een ‘nodeal’ Brexit komt: een uitstap van het VK uit de EU zonder onderhande­ld akkoord.

Hunt ontmoette al zijn ambtgenote­n in Frankrijk en in Oostenrijk, de huidige voorzitter van de EU. Dominic Raab, de Britse minister voor Brexit, ontmoette gisteren in Parijs de minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau.

Ook het bezoek van May aan Macron kadert in dat offensief. Een woordvoerd­er van het Elysée maakte echter duidelijk dat er vandaag in Brégançon geen sprake is van onderhande­lingen. Onderhande­ld wordt er alleen met Michel Barnier, de hoofdonder­handelaar van de Europese Commissie, luidde het.

Insuline

En die houdt het been nog steeds stijf: een aantal voorstelle­n uit de white paper van de Britse regering dreigen de EU te ondermijne­n en zijn dus onaanvaard­baar, zei hij in een opiniearti­kel dat deze week verscheen in een aantal kranten in de EU. ‘Het Verenigd Koninkrijk wil het vrij verkeer van goederen met de EU behouden, maar niet het vrij verkeer van diensten en personen. Het wil zo opnieuw de soevereini­teit en de controle over zijn eigen wetten krijgen, wat we respectere­n. Maar het kan niet vragen dat de EU dan de controle over haar grenzen en wetten opgeeft.’

In het VK begint inmiddels het besef door te dringen wat de gevolgen kunnen zijn van een nodeal Brexit – geholpen door enige

In Britse media woedt een ware woordenoor­log over de te verwachten tekorten

paniekzaai­erij door Brexittege­nstanders. Als het VK op 29 maart 2019 geen akkoord heeft met de EU, dreigen er allerlei tekorten te ontstaan, waarschuwe­n zij.

Zo zou er een probleem rijzen voor diabetespa­tiënten, wist The

Independen­t, want ‘we maken geen insuline in het VK’. Er zouden 3,7 miljoen diabetespa­tiënten zijn in het land, onder wie premier May zelf. De Sunday Times schreef deze week dat de regering het leger in gereedheid brengt om voedsel, geneesmidd­elen en brandstof te leveren in het geval van een nodeal.

Hamsteren

Helemaal horror wordt het voor Johnmetdep­et wanneer zijn geliefde lunchhap – de sandwich – in het gedrang komt. En dat zou wel eens kunnen, denkt Jim Winship, de directeur van de British Sandwich Organisati­on. Zijn redenering is simpel: als er door de Brexit lange files ontstaan in de Britse havens, kan de bevoorradi­ng van verse ingrediën ten voor de ‘BLTsandwic­h’ problemati­sch worden. Want sla en tomaat zijn beperkt houdbaar en kunnen dus ook niet gehamsterd worden. Dat betekent niet noodzakeli­jk het verdwijnen van de sandwich op zich, maar de keuze zou wel eens erg beperkt kunnen worden, waarschuwd­e Winship. De Britten kopen 4 miljard klaargemaa­kte sandwiches per jaar. Veertig procent van hun verse groenten en fruit komt uit de EU.

Intussen woedt er in de media een ware woordenoor­log over de te verwachten tekorten, tussen voor en tegenstand­ers van de Brexit. ‘Project Angst heeft een nieuw dieptepunt bereikt’, schreef de nieuwssite van de Daily News en de Sunday Express. Maar helemaal zeker lijkt de site niet van zijn zaak: gisteren stond er toch een lijstje te lezen van producten die de Britten maar beter kunnen hamsteren, zoals olijfolie, pasta en rijst. Want die maken de Britten nu eenmaal niet zelf.

 ?? © belgaimage ?? Lange files bij de Chunnel; En de Brexit moet nog komen.
© belgaimage Lange files bij de Chunnel; En de Brexit moet nog komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium