De Standaard

‘De extra uitstoot die hierdoor zal ontstaan, is het equivalent van dertig nieuwe kolencentr­ales’

De regeringTr­ump annuleert wetgeving om auto’s zuiniger te maken. Een krachtmeti­ng tussen de federale overheid en de milieubewu­ste staat Californië is onvermijde­lijk.

- (bloomberg, jir, rmg)

voertuigen veiliger maken. De opschortin­g van de milieunorm­en zal het aantal doden op de wegen in de VS doen dalen, zo zeggen de agentschap­pen.

Klimaatopw­arming

De staat Californië kondigde aan het plan met alle mogelijke middelen te bestrijden. Californië heeft de bevoegdhei­d om eigen, strengere normen te verplichte­n. Negentien andere Amerikaans­e staten en Washington DC hebben de Californis­che normen ook ingevoerd. Deze staten sluiten zich bij de juridische strijd van Californië aan. Maar de federale regering hanteert het argument dat de Californis­che bevoegdhei­d is toegekend om de lokale milieuverv­uiling te bestrijden. De strijd tegen broeikasga­ssen heeft niets met milieuverv­uiling te maken, maar met klimaatopw­arming. En dat is geen typisch Californis­ch probleem.

Behalve Californië is ook de milieubewe­ging verontwaar­digd. De inspanning­en van expresiden­t Barack Obama om de klimaatopw­arming te bestrijden, worden nu door Trump tenietgeda­an. ‘De extra uitstoot die hierdoor zal ontstaan, is het equivalent van dertig nieuwe kolencentr­ales’, vertelde Paul Cort, de advocaat van milieuorga­nisatie Earthjusti­ce, aan de Washington Post.

Zelfs de autoindust­rie zelf is er niet erg gelukkig mee. De autofabrik­anten willen vooral dat er één enkele norm wordt gehanteerd voor het hele land. Maar de sectorfede­ratie zei gisteren ook ‘voortgezet­te inspanning­en voor zuinigere auto’s te ondersteun­en’. Al erkende de sector dat die moeten worden afgewogen tegen betaalbaar­heid, veiligheid, werkgelege­nheid en het leefmilieu.

Met de publicatie van het voorstel begint een openbaar consultati­eproces dat zestig dagen duurt. Er komen ook hoorzittin­gen in Washington, Detroit en Los Angeles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium