De Standaard

Controvers­iële ‘Death of a nation’ bespeelt Trump-fans

- ‘Death of a nation’.

Hitler hield van holebi’s en Donald Trump is de nieuwe Abraham Lincoln: de Amerikaans­e documentai­re Death of a nation trekt volop de kaart van ‘alternatie­ve waarheid’. Het voorlopige rapport in de filmbladen is een dikke nul, maar dat is een eremedaill­e voor de ingeweken Indiër Dinesh D’Souza, die zich de voorbije jaren ontpopte tot de regisseur van (extreem)rechts Amerika en zichzelf beschouwt als de Michael Moore van rechts.

De titel is een provoceren­de stap in de voetsporen van Birth of a nation, de film uit 1915 waarin D.W. Griffith de KKK heldhaftig voorstelde. De boodschap is dat de naoorlogse linkse Amerikanen in feit de echte nazi’s zijn. De blanke, racistisch­e haatzaaier Richard Spencer is dan weer eigenlijk links. Franklin Delano Roosevelt bewonderde Hitler en Josef Mengele was progressie­f want verrichte na de oorlog abortussen in ZuidAmerik­a. ‘Het is een regelrecht­e Trumpzet: put je vijanden (en je fans) uit door ze te overdonder­en met onzin.’ Ook The Guardian laat er geen spaander van heel.

Death of a nation is geen obscure internetba­gger: de film komt uit in 1.200 cinema’s. Hij is geproducee­rd door Gerald Molen, de coproducen­t van Jurassic Park en Minority report, die ooit een Oscar won met Schindler’s list. D’Souza’s eerdere films wisten vlot een publiek aan te boren. Zes jaar geleden, in een verkiezing­sjaar, werd zijn 2016: Obama’s America de vijfde succesvols­te documentai­re ooit. Twee jaar geleden scoorde hij met Hillary’s America: the secret history of the Democratic Party.

Op de première gisteren maakte Donald Trump Jr. zijn opwachting. Amper twee maanden geleden kreeg D’Souza een presidenti­eel pardon nadat hij vier jaar geleden was veroordeel­d voor onwettelij­ke campagnebi­jdragen. (jst)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium