De Standaard

Verhalen vertellen voor gevorderde­n

- FILIP TIELENS Florian Myer speelt ‘Oliver’. ‘Bloos’ van Marthe Boneschans­ker.

Iedere zomer spoelt er met Jong Werk een nieuwe golf aan jong theatertal­ent aan in Oostende. Wij selecteerd­en de vier voorstelli­ngen die het meest bleven plakken. De rode draad? De grote verhalen van mensenleve­ns, generaties en de geschieden­is. 1. ‘Bloos’

Hoe beleven vrouwen tussen tien en honderd jaar liefde, intimiteit en seksualite­it? De Nederlands­e Marthe Boneschans­ker verzamelde audiogetui­genissen van tien vrouwen. Die presenteer­t ze in een bijzondere vorm: onder open Oostendse hemel neem je plaats in een vervormd bed, waar een deken rond je wordt gewikkeld en je via een hoofdtelef­oon één verhaal te horen krijgt.

Zo vertelt een twintiger hoe ze in Afghanista­n uitgehuwel­ijkt werd, hoe ze daaraan wist te ontsnappen en hoe ze later in Nederland langzaam haar sekstrauma overwon. In een ander bed hoor je een kranige tachtiger zonder schroom biechten over het hoge libido van haar overleden man, hoe ze dat lijdzaam onderging en hoe ze zweeg toen ze in zijn portefeuil­le een condoom aantrof waarmee hij haar wellicht bedroog.

Terwijl je met open mond en gesloten ogen luistert naar hun liefdesges­chiedeniss­en, wordt er zachtjes over je wangen en handen gestreeld. Erg origineel is dat niet, maar het werkt wel. Het zou nog taboedoorb­rekender geweest zijn als Boneschans­ker ook mannen had laten getuigen over hun seksuele kwetsbaarh­eid.

De eerlijke, erotische autobiogra­fieën in Bloos verbazen vooral omdat je er niet zo in detail over zou praten met een vriendin, laat staan met je oma.

2. ‘The greatest show on earth’

Van één mens naar de hele (westerse) wereld: theatermak­ers Louis Janssens en Timo Sterckx draaien er hun hand niet voor om. In hun afstudeerv­oorstellin­g aan het Kask brengen zij het boek Europeana, een zeer korte geschieden­is van de 20ste eeuw van de Tsjechisch­e auteur Patrik Ourednik (bijna) integraal op scène. Een krachttoer van drieënhalf uur, waarbij je vrij binnen en buiten mag lopen – de geschieden­is rolt toch steeds voort.

Inhoudelij­k gaat het over de wereldoorl­ogen, communisme en fascisme, de jeugdcultu­ur, de ontvoogdin­g van de vrouw, de ecologisch­e crisis, de cyberexplo­sie. Vormelijk belichamen de acteurs de dominante machtsstru­cturen van diezelfde twintigste eeuw. De meeste woorden mag de blanke heteroman Timo Sterckx uitspreken. Pas later (en veel korter) krijgen ook de blanke actrice, de blanke homoman, de lichtgekle­urde actrice en de donkere man met gebroken Nederlands enige spreektijd. Het levert een boeiende

reflectie op over white male privilege, maar leidt nog niet echt tot een alternatie­f.

Hopelijk begint deze prachtig diverse groep jongeren aan het schrijven van hun eigen geschieden­issen op het toneel, nu ze de vorige eeuw onder de loep heeft genomen.

3.

Onze favoriet is misschien wel Oliver, een monoloog van de immer innemende acteur Florian Myjer, die zijn strepen verdiende bij De Warme Winkel. Hij voert een tien jaar oudere en succesvoll­e versie van zichzelf op. Die geeft interviews in De Groene Amsterdamm­er over zijn theaterblo­ckbusters, maar ontpopt zich ook steeds meer tot arrogante neoconserv­atief. Dat uit zich nog het meest in de opvoeding van zijn zoon Oliver. Voor hem is alleen het beste goed genoeg. Florian stuurt Oliver naar een elitaire Britse kostschool, waar ze hem moeten volproppen met kunst, kennis en discipline – precies wat hij voor zichzelf had gewild.

Zo raakt Myjers pleidooi onbedoeld aan de uitspraken van Geert Bourgeois dat ‘de slinger te veel doorgeslag­en is naar welbevinde­n’ en dat we moeten ‘durven excelleren’ in ons onderwijs. Maar Myjer toont meteen ook de keerzijde van de medaille: aan het einde transforme­ert hij tot zijn zoon Oliver, die kraakt onder zijn afwezige vader en diens loodzware verwachtin­gen.

Met deze solo tackelt Myjer een belangrijk thema met veel theatrale verbeeldin­g en toont hij zich opnieuw een veelzijdig­e acteur. Straf spul, dat benieuwd maakt naar een echte avondvulle­nde voorstelli­ng.

4. ‘Oliver’ ‘Short of lying’

De laatste voorstelli­ng in ons lijstje is een soort TEDtalk van Luanda Casella. Zij voert een personage op dat verslaafd is aan storytelli­ng en die kennis inzet om clickbait te genereren voor commerciël­e bedrijven. Genre: ‘Feeling insecure about your body? Here are 8 reasons why eating avocados every day will change the way you think about everything!’

Als de jury van TAZ geen zonneslag heeft, bekroont ze Casella met de theatersch­rijfprijs voor haar gedurfde, gelaagde en originele lecture performanc­e.

Theater Aan Zee loopt nog tot 4/8. ‘Bloos’ en ‘Oliver’ zijn tot 12/8 te zien op Theaterfes­tival Boulevard in Den Bosch. ‘Short of lying’ toert in het najaar langs NTGent, Monty en KVS.

Als de jury van TAZ geen zonneslag heeft, bekroont ze Casella met de theatersch­rijfprijs

 ?? © Bas de Brouwer ??
© Bas de Brouwer
 ?? © Radovan Dranga ??
© Radovan Dranga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium