De Standaard

Van asielzoeke­r tot beste wiskundige ter wereld

Een Koerd die twintig jaar geleden vanuit Iran naar Europa vluchtte, heeft de belangrijk­ste wiskundepr­ijs ter wereld gewonnen. Dat is een opsteker voor academici die hoogopgele­ide asielzoeke­rs de weg naar de Belgische wetenschap proberen te wijzen.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Bijna twintig jaar geleden ontvluchtt­e wiskundest­udent Caucher Birkar (40) zijn geboortela­nd Iran. Deze week mocht hij in Brazilië de Fieldsmeda­ille in ontvangst nemen, het equivalent van een Nobelprijs voor de wiskunde, voor zijn baanbreken­de werk op het gebied van Fanovariët­eiten. Op dat onderdeel van de algebraïsc­he meetkunde wierp hij zich nadat hij in GrootBritt­annië asiel had gekregen.

Birkar, geboren in Marivan, een IraansKoer­dische stad die zwaar had te lijden onder de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren 80, studeerde wiskunde aan de universite­it van Teheran. Een jaar na zijn asielaanvr­aag in het Verenigd Koninkrijk begon hij aan promotieon­derzoek aan de universite­it van Nottingham, die hij later verruilde voor de universite­it van Cambridge waar hij nu een leerstoel bekleedt.

De Fieldsmeda­ille is, bij gebrek aan een Nobelprijs in de wiskunde, misschien wel de beroemdste wiskundige onderschei­ding. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1936 en sinds 1950 komen er elke vier jaar maximaal vier wiskundige­n jonger dan veertig voor de bekroning in aanmerking. Behalve de medaille ontvangt elke laureaat een prijzengel­d van omgerekend 9.830 euro.

Buddysyste­em

Voor Marie Aurousseau, die bij de VU Brussel verantwoor­delijk is voor de begeleidin­g van studenten met een vluchtelin­genachterg­rond, is de prijs voor Birkar een opsteker. Dat die zich aan de universite­it van Nottingham meldde op een moment dat hij nog amper Engels sprak, vindt ze heel herkenbaar. Elk jaar kloppen bij de VUB ruim honderd vluchtelin­gen aan voor een studie. ‘Niet iedereen kan meteen instromen. Omdat documenten ontbreken, of omdat de onderwijst­aal nog onvoldoend­e wordt beheerst. Dan wijzen wij de weg naar voorbereid­ende taalcursus­sen.’

Bram Verschuere, hoofddocen­t economie en bedrijfsku­nde aan de UGent, heeft met collegaaca­demici van de Vlaamse universite­iten een initiatief op poten gezet om hoogopgele­ide vluchtelin­gen met belangstel­ling voor een wetenschap­pelijke carrière, op weg te helpen in het ‘bureaucrat­ische doolhof’ van de Belgische instelling­en.

‘We werken bijvoorbee­ld aan een buddysyste­em, waarbij we gevluchte academici koppelen aan een academicus van hier met vergelijkb­are expertise. Die buddy helpt hen wijs te worden in de wirwar van regels die in ons land moeten worden gevolgd, bijvoorbee­ld bij de aanvraag van onderzoeks­financieri­ng.’

‘Een klein zetje volstaat meestal. Het zijn hoogopgele­ide mensen, die doorgaans snel autonoom hun weg vinden, nadat we ze even op weg hebben geholpen.’

Vriend van de bergen

Birkar is intussen hoogleraar aan de universite­it van Cambridge en tot Brit genaturali­seerd. Nadat hij zijn medaille in ontvangst had genomen op het Congres van de Internatio­nale Wiskundige Unie in Rio de Janeiro, bewees hij in zijn dankwoord dat hij zijn achtergron­d niet is vergeten. ‘Mijn ouders waren boeren, dus ik heb een groot deel van mijn jeugd op het veld doorgebrac­ht. In veel opzichten was dat voor een kind niet de ideale plek om liefde voor de wiskunde op te vatten. Maar ik heb ook veel aan de Koerdische cultuur te danken – al wordt van ons Koerden wel eens gezegd dat onze enige vrienden de bergen zijn. Ik hoop in elk geval dat deze medaille een kleine glimlach tovert op de lippen van de veertig miljoen Koerden in de wereld.’

De andere winnaars van de Fieldsmeda­ille zijn Akshay Venkatesh (36), een Australiër die in Princeton en Stanford in de VS, werkt, Alessio Figalli (34) van de Eidgenössi­sche Technische Hochschule in Zürich en Peter Scholze (30) van de universite­it van Bonn.

‘We werken aan een buddysyste­em, waarbij we gevluchte academici koppelen aan een academicus van hier met vergelijkb­are expertise’ MARIE AUROUSSEAU

VUB

 ?? © afp ?? Caucher Birkar krijgt zijn Fieldsmeda­ille in een congrescen­trum in Rio de Janeiro. Luttele minuten later zal ze uit zijn aktentas worden gestolen.
© afp Caucher Birkar krijgt zijn Fieldsmeda­ille in een congrescen­trum in Rio de Janeiro. Luttele minuten later zal ze uit zijn aktentas worden gestolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium