De Standaard

Ziekenhuis­bacterie resistent tegen ontsmettin­gsalcohol

Goede handhygiën­e heeft het aantal besmetting­en in ziekenhuiz­en sterk omlaag gebracht. Maar nu is er een bacterie die zich steeds minder lijkt aan te trekken van de alcohol waarmee daar handen en kamers ontsmet worden.

-

Australisc­he onderzoeke­rs waarschuwe­n in het vakblad Science Translatio­nal Medicine: zowel de gewone als de isopropyla­lcohol die gebruikt wordt in de pompjes die je overal in ziekenhuis­gangen ziet, krijgen misschien minder greep op alvast één ziekenhuis­bacterie. Het gaat om de zogenaamde vancomycin­eresistent­e Enterococc­us faecium (VRE). Die is nog nauwelijks te bestrijden met antibiotic­a, zelfs niet met het antibiotic­um dat door de artsen achter de hand wordt gehouden als ‘laatste’ redmiddel, vancomycin­e. Maar gelukkig is daar de stof die alle microben kapot krijgt: alcohol. Of niet?

Alvast in Australië, Engeland en bij ons stijgt het aantal besmetting­en met VRE, ook waar de andere dalen. De vorsers vergeleken 239 staaltjes van die bacterie, over negentien jaar verzameld in twee ziekenhuiz­en in Melbourne. Ze stelden die onder andere bloot aan – tot de helft verdunde – ziekenhuis­alcohol. De recentere microben konden daar tien keer beter tegen dan de oudere.

Wanneer ze muizenkooi­en eerst inwreven met de bacteriën, en ze dan volgens de regels poetsten – deze keer met alcohol op volle sterkte – waren de recentere bacteriën beter in staat om de ingewanden van de muizen te kolonisere­n dan de oudere. De bacterie raakt ook bij mensen via de darmen in het bloed.

Vals alarm?

Maar dat wil nog niet zeggen dat de bacterie zich echt tegen alcohol aan het verzetten is, nuanceren de vorsers zelf. Het kan ook zijn dat ze beter met – verdunde – alcohol om kan als neveneffec­t van een betere aanpassing aan de lage zuurtegraa­d in dierlijke ingewanden. De onderzoeke­rs vonden mutaties in de bacteriën, in genen voor de opname van koolhydrat­en, maar snappen niet hoe die zouden kunnen leiden tot tolerantie voor alcohol.

‘Interessan­t’, zegt infectiesp­ecialist Herman Goossens, ‘maar dit zal toch eerst door anderen bevestigd moeten worden. Misschien waren de mutaties wel specifiek voor die twee ziekenhuiz­en. Ze doken in elk geval niet méér op in de stammen van de bacterie die aan het oprukken zijn dan in de stammen die dat niet doen.’

‘Al zien we inderdaad die VRE ook bij ons spectacula­ir stijgen. Mijn lab aan de UA is het nationale referentie­lab voor VRE, waar stalen uit alle ziekenhuiz­en terechtkom­en, dus we hebben er goed zicht op. Ik ben echter niet overtuigd dat dit een kwestie is van weerstand tegen alcohol, want onze normale handwasmid­delen blijven dodelijk. En dat is ook zo voor Australië, dat een gidsland is in de toepassing van handhygiën­e. Laat ons eerst maar eens kijken of deze vorsers tegen toeval opgelopen zijn, of dat het fenomeen reproducee­rbaar is. In de jaren 80 hebben we al eens paniek gehad over resistenti­e tegen een ander ontsmettin­gsmiddel, chloorhexi­dine. Nodeloos, zo bleek.’ (pvd)

‘Onze normale handwasmid­delen blijven dodelijk’ HERMAN GOOSSENS Infectiesp­ecialist UA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium