De Standaard

Nederlands nieuwste exportprod­uct: crystal meth

Het afgelopen jaar ontmanteld­e de politie tien laboratori­a waar de harddrug gemaakt werd. De meeste ‘meth’ is voor de export.

- MARTIN KUIPER MARK LIEVISSE ADRIAANSE

AMSTERDAM I Drugscrimi­nelen richten zich in Nederland nu ook op de productie van de verboden harddrug crystal meth. De afgelopen twaalf maanden werden er ongeveer tien laboratori­a door de politie ontmanteld die gebruikt werden voor het produceren van de drug. Dat bevestigt de politie desgevraag­d aan de Nederlands­e krant NRC.

‘Een aantal jaar geleden zagen we het vrijwel niet’, zegt een politiewoo­rdvoerder. Het ging eerst vooral om xtc, speed en cocaïne. Het jaar 2018 zou een ‘kantelpunt’ zijn in de productie van meth, zegt een betrokken opsporings­ambtenaar.

De afgelopen maanden zijn er drugslabor­atoria waar crystal meth werd geproducee­rd, ontmanteld in onder meer Zuidlaren (Drenthe), Lunteren (Gelderland), Oss (NoordBraba­nt) en Weert (Limburg). In de laatste maanden van 2017 werden er ook laboratori­a gesloten in Haulerwijk (Friesland), Den Haag en Neede (Gelderland). Daarbij werden in sommige gevallen duizenden kilo’s aan grondstoff­en gevonden waarmee de drug gemaakt wordt. In Rotterdam werd vorige week in een leegstaand appartemen­t nog eens dertien kilo van de drug gevonden in een koffer.

De politie treft bovendien geregeld bestelbusj­es aan met apparatuur en grondstoff­en om meth te produceren, zegt een woordvoerd­er.

Sterker dan cocaïne

een van de sterkste harddrugs en dringt makkelijke­r dan bijvoorbee­ld amfetamine door tot het bloed en de hersenen (zie ook kader). De werking is daardoor anderhalf tot twee keer zo sterk als bij amfetamine, en zelfs vier keer zo sterk als bij cocaïne. Meth kan geïnjectee­rd, geslikt en gerookt worden.

Alledaagsh­eid

De drug wordt in Nederland geproducee­rd en opgeslagen in allerlei panden, blijkt uit recente vondsten en ontmanteli­ngen door de politie. Woonhuizen, garageboxe­n, seniorenfl­ats, boerenstal­len, loodsen op industriet­erreinen: het is de alledaagsh­eid die opvalt.

De politie ziet bovendien een toename in het dumpen van afval van de productie van meth. Zo werden er half april in afvalconta­iners bij een seniorenco­mplex in Tilburg vijftig vaten met drugsafval gevonden. Een beheerder van het complex raakte onwel van de sterke chemische substantie. Een week later werden er elders in Tilburg nog eens honderden liters drugsafval gevonden, onder meer van de productie van meth.

Volgens de politie wordt de harddrug voor de export geproducee­rd, in het bijzonder voor OostDuitsl­and en Tsjechië. Nederland is in Europa dé producent, verwerker en exporteur van drugs, blijkt uit onderzoek van het Europese agentschap dat drugs monitort, het EMCCDA. Crystal meth wordt volgens dat rapport vooral gebruikt in Tsjechië en Slovakije.

Begin dit jaar werd een 24jarige man veroordeel­d tot zes jaar gevangenis­straf vanwege het exporteren van drugs, waaronder veertig gram crystal meth, en het witwassen van crimineel geld. En vorig jaar al werden twee mannen opgepakt die onder meer vijftien kilo meth wilden exporteren naar Australië.

Ibiza

In Spanje werden begin juli dan weer twee Nederlands­e mannen opgepakt die met vijftien kilo meth in hun achterbak op weg waren naar Ibiza, populair onder

Meth wordt gemaakt in woonhuizen, garageboxe­n, seniorenfl­ats, boerenstal­len, loodsen op industriet­erreinen: alledaagsh­eid troef

Begin juli werden nog twee Nederlande­rs opgepakt die met 15 kilo meth in hun achterbak op weg waren naar Ibiza

feesttoeri­sten. Hun lading – met een waarde van zo’n 400.000 euro – zou anderhalf tot drie miljoen shots bevatten, afhankelij­k van de omvang van het shot.

Crystal meth wordt in Nederland weinig gebruikt, zegt Jaap Jamin, hoofd preventie van verslaving­szorgorgan­isatie Jellinek. Precieze cijfers ontbreken – ook omdat een rapport over drugsversl­avingen in Nederland al twee jaar niet is verschenen. Gebruik beperkt zich volgens Jamin tot niches. ‘Vooral in de op seks georientee­rde gayscene.’ Meth wordt dan gebruikt voor zogenoemde chem seks: door het toedienen van meth kunnen mensen urenlang doorgaan.

Het aantal gebruikers neemt in Nederland ook niet toe, bevestigt een woordvoerd­er van het Trimbosins­tituut, waar mensen drugs kunnen laten testen. ‘We merken geen stijging in het aantal samples dat opgestuurd wordt.’

Prijzig

Een reden voor het relatief lage gebruik van crystal meth in Nederland is de prijs: tussen de honderd en tweehonder­d euro voor een gram, terwijl een gram cocaïne ongeveer vijftig euro kost. In de Verenigde Staten, waar crystal meth meer gebruikt wordt, is de drug juist goedkoper.

 ?? © belgaimage ?? Bij invallen in drugslabor­atoria worden soms duizenden kilo’s aan grondstoff­en gevonden.
© belgaimage Bij invallen in drugslabor­atoria worden soms duizenden kilo’s aan grondstoff­en gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium