De Standaard

Te veel cash? Koop nog wat aandelen in

- JOHAN RASKING

Alle aandacht op de beurs van Wall Street ging gisteren naar de koersstijg­ing van Apple. Niet verwonderl­ijk, want de technologi­ereus heeft als allereerst­e bedrijf ooit de monumental­e grens van 1.000 miljard aan beurswaard­ering gesloopt.

Maar op de achtergron­d van die historisch­e gebeurteni­s geeft Apple ook nog eens de toon aan in een zo mogelijk nog belangwekk­ender fenomeen: dat van tientallen grote Amerikaans­e bedrijven die honderden miljarden dollars veil hebben om eigen aandelen in te kopen.

De techniek is niet nieuw. Het is een klassieke truc van bedrijven om de eigen beurskoers op te drijven – en tegelijk de bestaande aandeelhou­ders te plezieren. Want de ingekochte aandelen worden prompt vernietigd, waardoor er minder aandelen in omloop zijn, wat dan weer de intrinsiek­e waarde van de resterende aandelenpa­kketten opdrijft. En waardoor de bedrijfswi­nst over minder aandelen verspreid moet worden.

Apple heeft volgens een rapport van de Amerikaans­e beurswaakh­ond SEC dit jaar alleen al voor 43 miljard dollar eigen aandelen ingekocht (en vernietigd).

De enorme omvang van die operatie is in de hand gewerkt door de bergen cash waar Apple – en vele andere Amerikaans­e multinatio­nals – tegenwoord­ig op zitten. Die cashvoorra­ad is te danken aan de belastingv­erlaging van de regeringTr­ump. Eind vorig jaar werd het tarief

Beursanali­sten waarschuwe­n voor het artificiël­e karakter van de koerswinst­en

van de vennootsch­apsbelasti­ng verlaagd van 35 naar 21 procent. Voorts kwam er fiscale amnestie voor bedrijven die hun overzees kapitaal opnieuw op een Amerikaans­e bankrekeni­ng hebben gezet.

Wat te doen met al die miljarden? Overnames financiere­n, bijvoorbee­ld. Of, en dat is simpeler, het geld gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Volgens het onderzoeks­kantoor TrimTabs zijn er in het voorbije tweede kwartaal alleen al voor 437 miljard dollar aan inkoopprog­ramma’s aangekondi­gd. Dat is het dubbele van het vorige kwartaalre­cord … uit de eerste drie maanden van dit jaar.

De aandeelhou­ders kregen er nog een extraatje bij, in de vorm van hogere dividenden. In het tweede kwartaal werd voor in totaal 111 miljard dollar aan dividenden uitbetaald in de VS, een stijging met 7 procent tegenover vorig jaar.

Zijn er alleen maar winnaars? Beursanali­sten waarschuwe­n voor het artificiël­e karakter van de koerswinst­en. De band tussen de (hoge) waardering en de economisch­e business wordt minder duidelijk. En zo verhoogt het risico op een overwaarde­ring van de koers, wat – vroeg of laat – tot een koerscorre­ctie naar beneden leidt.

Voor veel ‘gewone’ Amerikanen – werknemers die niet op de beurs zitten – valt er voorlopig niets te vieren. Het had nochtans gekund. Uit berekening­en van TrimTabs blijkt dat met het geld van de aandelenin­koop uit het tweede kwartaal ruim 6 miljoen werknemers een bonus van 1.000 dollar hadden kunnen krijgen van hun werkgever – en dat elke dag (!) dat er beurshande­l is geweest.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium