De Standaard

Zonne-energie verbetert records bij de vleet

Juli was goed voor een zonneenerg­ierecord van 553 gigawattuu­r. Daarmee werd 8 procent van het totale Belgische verbruik gedekt. De Belgische kerncentra­les hadden een aandeel van 35 procent.

-

BRUSSEL I De overvloedi­ge zonneschij­n in de maand juli heeft nog twee andere twee records opgeleverd. Dat meldt de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia.

Behalve het productier­ecord droeg zonneenerg­ie afgelopen zaterdag meer dan haar steentje bij om het aandeel van de hernieuwba­reenergiep­roductie – zon en wind samen – tussen 15 en 16 uur te doen pieken tot 45 procent van het volledig stroomverb­ruik. De totale zonneenerg­ieproducti­e van de eerste zeven maanden van dit jaar is ook nog nooit vertoond.

De records zijn niet alleen te danken aan de zonneschij­n, maar ook aan de toename van zonneenerg­iecapacite­it in ons land. Er worden immers opnieuw veel meer zonnepanel­en geïnstalle­erd.

Voor windenergi­e was juli wel minder gunstig. De windparken op zee en te land waren samen goed voor een aandeel van 4 procent.

De Belgische kerncentra­les leveren met een aandeel van 35 procent de belangrijk­ste bijdrage tot de stroomprod­uctie. Het Nucleair Forum, dat alleen naar de productie op Belgische bodem kijkt en geen rekening houdt met stroomaanv­oer vanuit het buitenland, komt uit op een aandeel van 49 procent. Het aandeel ligt in beide gevallen een stuk lager vergeleken met zowat tien jaar geleden. Toen waren de kerncentra­les goed voor een aandeel van 55 tot 60 procent. (pse)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium