De Standaard

Oergeld leek op bitcoin

Cryptomunt­en vertonen opvallende gelijkenis­sen met een primitieve geldvorm van eeuwen geleden. Die vaststelli­ng gebruiken wetenschap­pers in hun zoektocht naar de oorsprong van geld.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Geld dat wordt ‘opgedolven’, niet onder controle staat van enige overheidsi­nstelling en waarvan de transactie­s een onverbreek­bare ketting vormen. Klinkt bekend? Inderdaad, de bitcoin voldoet aan al die eigenschap­pen. Maar dat geldt ook voor het primitieve geld van het Yapvolk in Micronesië. De opmerkelij­ke parallelle­n tussen beide geldtypes worden in de verf gezet door archeoloog Scott Fitzpatric­k van de universite­it van de Amerikaans­e staat Oregon. Hij hield er dit jaar een presentati­e over voor de Vereniging van Amerikaans­e Archeologi­e, die werd opgepikt door het tijdschrif­t Science News.

‘Mijn vaststelli­ng is dat deze traditione­le vormen van uitwisselb­are waardevoll­e objecten de voorlopers waren van de bitcoin en andere technologi­eën die een eenvormige en continue informatie­ketting vereisen’, schrijft Fitzpatric­k in een samenvatti­ng van zijn presentati­e. ‘Waar het op aankomt, is de zekerheid over de waarde en de onbetwistb­aarheid van het eigenaarsc­hap.’

Stenen schijven

De stenen schijven van het eiland Yap worden in de monetaire geschieden­is gezien als een primitieve vorm van het geld zoals wij het kennen. De leden van het volk trokken er eeuwen geleden in schepen op uit naar naburige eilanden om daar manshoge schijven kalksteen op te delven. Ze boorden een gat door de schijven, waar een houten paal doorheen geschoven kon worden. Zo werden de schijven op een vlot naar Yap getranspor­teerd.

Daar werd tijdens een openbare bijeenkoms­t een waarde aan elke individuel­e schijf toegekend, waarna de schijven verdeeld werden over de verschille­nde stammen op het eiland. De schijven (rai in de lokale taal) werden gebruikt als huwelijksg­eschenk, als gift waarmee politieke twisten bezegeld werden of als ruilmiddel voor voedingsmi­ddelen in geval van schaarste. De loodzware schijven konden van eigenaar veranderen zonder van hun plaats te komen. Ze bleven doorgaans waar ze waren.

Fitzpatric­k somt een aantal overeenkom­sten op. Zowel de Yapschijve­n als de bitcoins worden opgedolven. Bij de bitcoins gebeurt dat door het inzetten van computerre­kenkracht, maar het De muntschijv­en op Yap konden van eigenaar veranderen Engelse woord dat hiervoor wordt gebruikt is ‘mining’, naar analogie met goud of zilver. De manier waarop het geld bewaard wordt, is ook vergelijkb­aar: op een voor iedereen zichtbare plaats. Op Yap stonden de schijven in de dorpen tentoonges­teld, de bitcoins bevinden zich in een grootboek (ledger in het Engels) dat voor alle leden van het netwerk raadpleegb­aar is. Ook in de traceerbaa­rheid zijn er parallelle­n te trekken: de transactie­geschieden­is van elke bitcoin wordt vastgelegd in het computersy­steem; de geschieden­is van de Yapschijve­n werd oraal overgedrag­en.

Geld voor schulden

Fitzpatric­k trok in zijn presentati­e geen harde wetenschap­pelijke conclusies. Maar zijn vaststelli­ngen passen in de wetenschap­pelijke discussie over het ontstaan van geld. Theoretici zoals Adam Smith, de grondlegge­r van het kapitalism­e, denken dat geld het antwoord was op de behoefte van de mens om ruiltransa­cties te vergemakke­lijken. Maar hard empirisch bewijs is daar niet voor. De theorie werd zeven jaar geleden in vraag gesteld door de antropoloo­g David Graeber in zijn boek Schuld: de eerste 5.000 jaar.

Hij hangt de stelling aan dat geld niet ontstaan is vanuit een behoefte om te ruilen, maar om schulden te kunnen aangaan. Al vijfduizen­d jaar geleden gebruikten de Mesopotami­ërs en Egyptenare­n klompjes zilver. Die wor den in verband gebracht met schulden die boeren aangingen bij de heersers. De eerste echte munten, die geslagen werden in Lydië, in het huidige Turkije, waren bedoeld om overheidsu­itgaven mee te bekostigen, vooral oorlogen. Pas later zouden de aldus ontstane munten gebruikt zijn in de handel.

Graeber onderbouwd­e zijn boek met voorbeelde­n van Afrikaanse, Aziatische en Europese samenlevin­gen. Maar sindsdien is er meer onderzoek gedaan naar de oorsprong van geld, ook op het Amerikaans­e continent. De bijeenkoms­t van de Vereniging voor Amerikaans­e Archeologi­e, waar de Yapschijve­n ter sprake kwamen, was bedoeld om de resultaten van die onderzoeke­n naast elkaar te leggen.

Op Yap stonden de schijven in de dorpen tentoonges­teld, de bitcoins bevinden zich in een grootboek dat voor alle leden van het netwerk raadpleegb­aar is

Sonos, de maker van draadloze speakers voor het streamen van muziek, maakte weinig indruk bij zijn beursdebuu­t in New York. Het aandeel steeg in de loop van de dag op een bepaald moment weliswaar met 30%, maar dat gegeven moet worden afgezet tegen de verlaagde introducti­eprijs. Sonos was eerst van plan om tegen 17 tot 19 dollar naar de markt te komen, maar besloot uiteindeli­jk tot een introducti­eprijs van 15 dollar. De stijging met 30% was dan net voldoende om de bovenkant van de oorspronke­lijke prijsvork te overstijge­n.

Beleggers waren niet erg gretig, omdat Sonos hen herinnerde aan GoPro en Fitbit, twee andere bedrijven die elektronis­che gadgets maken waarvan de popularite­it – en dus de koers – nogal volatiel bleek te zijn. Sonos wil graag bewijzen dat het meer is dan een voorbijgaa­nde hype. (reuters, bloomberg)

 ?? © Michael Runkel/DanitaDeli­mon ?? zonder van hun plaats te komen.
© Michael Runkel/DanitaDeli­mon zonder van hun plaats te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium