De Standaard

Barcelona shopt in Eupen

De 19jarige Senegalees Moussa Wagué heeft zijn medische tests afgelegd bij de club van Lionel Messi en zou tussen de 6 en de 8 miljoen euro kosten.

- MICHAËL VAN DAMME THOMAS STANDAERT

BRUSSEL I Helemaal rond is de transfer nog niet, maar Wagué heeft gisteren wel al zijn medische tests afgelegd bij FC Barcelona. Hoeveel spelers uit de Belgische competitie kunnen dat zeggen? Het lijkt bizar dat een van de grootste clubs ter wereld een 19jarige Senegalese rechtsacht­er komt halen bij een van de kleinste clubs uit de Belgische eerste klasse, maar zo onlogisch is het niet.

Meer zelfs, Eupen versaste eerder al een speler naar Barça: Diawandou Diagné. In 2014 kocht de Catalaanse club de Senegalese verdediger van Eupen om het Belftal te versterken. Na één seizoen keerde hij op huurbasis terug naar Eupen en vorige zomer gebeurde dat definitief nadat zijn contract bij Barcelona was beëindigd.

De link tussen Barça en Eupen werd gelegd door de sportprogr­amma’s van de Qatarese overheid. In 2012 werd Eupen overgenome­n door Aspire Zone Foundation uit Qatar met de bedoeling er talenten te stallen uit de Qatarese spelersaca­demie Aspire. Tegelijk, tussen 2011 en 2016, was Qatar de shirtspons­or van FC Barcelona via Qatar Foundation.

Josep Colomer, de rechterhan­d van toenmalig Barcelonav­oorzitter Sandro Rosell en de man die Lionel Messi naar de Catalaanse hoofdstad loodste, kreeg zo de leiding over het Qatarese Aspire Football Dreamsproj­ect waarbij Afrikaanse talenten werden klaargesto­omd voor een voetbalcar­rière in Europa. In die periode werd Colomer ook de sportieve baas van Eupen, waar de Afrikanen – hoofdzakel­ijk Senegaleze­n – van Aspire hun eerste stappen konden zetten in het Europese voetbal. Eupen kreeg een Catalaanse trainersst­af en rekruteerd­e spelers in Catalonië.

De sponsordea­l tussen Qatar en FC Barcelona strandde in 2016 in een gespannen sfeer, maar met Colomer is de link tussen FC Barcelona en Eupen sowieso gebleven. Colomer behoort immers tot het netwerk van de huidige Barçavoorz­itter Josep Bartomeu.

Colomer zit intussen in nauwe schoentjes, omdat het Spaanse parket een celstraf van zes jaar vraagt voor zijn vermeende betrokkenh­eid in een fraudezaak In Eupen verloor hij onder coach Makelélé zijn plaats in de basis. kaanse doelpunten­maker ooit op een wereldbeke­r. Vorige zomer betaalde Everton al 8 miljoen euro voor een speler van Eupen, de Nigeriaan Henry Onyekuru. En AA Gent gaf Eupen 3,85 miljoen euro voor de Senegalees Mamadou Sylla.

Eupen hoopte dat Wagué een goede beurt zou maken op het WK om dan grof geld van hem te maken. Dat lijkt nu te lukken

 ?? © pn ??
© pn
 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium