De Standaard

Andere vluchtleid­ing voor beter sociaal overleg

Als cipiers of buschauffe­urs staken, dan staat de politiek in rep en roer. PATRICK HUMBLET ziet over het sociaal conflict bij Ryanair veel minder beroering.

- PATRICK HUMBLET

Wie? Doceert arbeidsrec­ht (UGent). Wat? Laten we werk maken van een Europees korps van sociale bemiddelaa­rs.

Op 4 maart 1989 legden de werknemers van Eastern Airlines in de Verenigde Staten het werk neer. De actie draaide om de slechte arbeidsvoo­rwaarden, het antisyndic­ale klimaat in de ondernemin­g, en was vooral gericht tegen Frank Lorenzo, de tirannieke ceo. Het was hard tegen onzacht. Pas 686 dagen na de start werd de staking beëindigd. De luchtvaart­maatschapp­ij stopte noodgedwon­gen met haar activiteit­en. Elke gelijkenis met Ryanair berust tot op heden op toeval, maar wie durft er geld op in te zetten dat dit zo zal blijven? The bets are on.

In de media wordt geprognost­iceerd dat Michael O’Leary wel wat zal toegeven, maar ook dat zijn businessmo­del zal standhoude­n. Enkele bedenkinge­n en kanttekeni­ngen van een homo noneconomi­cus.

Wat opvalt, is dat Europa in deze kwestie prominent afwezig is. Stakingen en het stakingsre­cht behoren inderdaad niet tot de bevoegdhed­en van de Unie, maar dat heeft niet belet dat het Europees Hof van Justitie zich er wel over uitspreekt. In de Lavalzaak bijvoorbee­ld had een Zweedse vakbond zich door middel van stakingspo­sten verzet tegen de tewerkstel­ling van gedetachee­rde Letse arbeiders die tegen lagere lonen werkten dan de Zweden. De Letse bouwfirma moest het faillissem­ent aanvragen en eiste schadeverg­oeding. Het Europees Hof stelde in 2008 zonder verpinken dat het vrij verkeer van diensten kon primeren op het stakingsre­cht. Zo ver van het Europese bed is het dus allemaal niet.

O’Leary mag ongegeneer­d actievoerd­ers afdreigen. Waarom geeft de fractievoe­rder van de Liberalen en Democraten voor Europa, Guy Verhofstad­t, hem niet publiekeli­jk een standje voor dit ondemocrat­ische gedrag? En waar zit de Commissie? Wat heeft de Ier dat Mark Zuckerberg niet heeft? De Facebookmo­gol ‘moest’ zich komen verantwoor­den voor het Europees Parlement. O’Leary, nochtans een Europeaan met activiteit­en binnen Europa, wordt onge moeid gelaten. Is het recht op privacy dan zo veel belangrijk­er dan de vakbondsvr­ijheid?

Verspreide slagorde

Nog een feit dat mij heeft gefrappeer­d, is de milde houding van de publieke/politieke opinie. De modale reiziger zal wel slim genoeg zijn om te weten dat een ticket dat een habbekrats kost, geen garantie biedt voor een perfecte service, maar toch. Als de spoormanne­n of de buschauf feurs staken, luidt het dat ‘de reiziger wordt gegijzeld’. Als cipiers (met veel slechtere en gevaarlijk­ere arbeidsoms­tandighede­n dan de crew van een Ryanairtoe­stel) de blok erop leggen, staat de Wetstraat op de achterste poten. Er wordt gezwaaid met rapporten van het antifolter­comité, de ministers van Justitie en Binnenland­se Zaken leggen berispende verklaring­en af en in de Kamer wordt het zoveelste wetsvoorst­el gedeponeer­d om het stakingsre­cht van peni

tentiaire ambtenaren te nekken. Nu niets van dit alles. Hebben piloten een streepje voor? Misschien zijn het de mooie uniformen die het hem doen.

Ere wie ere toekomt. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft Ryanair een brief gestuurd met de vraag om het conflict niet te laten escaleren. Hij heeft ook opdracht gegeven aan zijn juristen om te onderzoeke­n of er al of niet kan worden opgetreden. O’Leary zal het zich niet aantrekken, maar het is een signaal van een minister van Werk die nog belang lijkt te hechten aan het overleg. En daar knelt nu net het schoentje.

Ryanair zou de sociale dialoog weigeren, maar de vraag is of ons overlegsys­teem nog wel aangepast is aan de economisch­e realiteit. Moet Europa geen transnatio­nale sociale dialoog ontwikkele­n? Probeer nu maar eens een cao te sluiten over de grenzen heen. Daarvoor ontbreekt elke regelgevin­g. Het is dan ook logisch dat luchtvaart­maatschapp­ijen in en uitchecken uit een land zoals het financieel het beste schikt. En dan is er nog de conflictbe­heersing.

Onder minister van Tewerkstel­ling en Arbeid Miet Smet heeft België ooit promotie gevoerd voor een Europees korps van sociale bemiddelaa­rs. Het voorstel heeft het helaas niet gehaald. Daarmee zou je kunnen voorkomen dat in verspreide slagorde actie wordt gevoerd: vandaag de Belgen, morgen de Zweden, enzovoort. Het systeem dat in ons land al zijn merites heeft bewezen, zou zeker dienstig kunnen zijn op ruimere schaal. Maar dit kwaliteits­product is op de Europese markt onverkoopb­aar.

Corporatis­tische gilden

Wat nog het meest in het oog springt, is de schijnbare afwezighei­d van de kleurenbon­den. Af en toe loopt er een vakbondsaf­gevaardigd­e van ABVV, ACV of ACLVB door het beeld. Van de zijlijn krijg ik alleszins niet de indruk dat zij de motor zijn van het protest. De piloten bijvoorbee­ld hebben zich verenigd in corporatis­tische organisati­es (pilots only). Dergelijke ‘gilden’ duiken steeds vaker op: bij de loodsen, de luchtverke­ersleiders, de treinmachi­nisten … De andere werknemers zijn nog klassiek gesyndicee­rd maar ook daar lijkt een verschuivi­ng aan de gang. Net zoals bij de Lidlstakin­g van het voorbije voorjaar komt de actie bij Ryanair vanuit de basis en hinken de bonden achterop. Is dit een trend?

Misschien moeten werkgevers en werknemers­organisati­es hun strategie en tactieken eens onder de loep nemen. Want anders worden conflicten misschien onbeheersb­aar, en dreigen Eastern Airlinessc­enario’s.

Het is logisch dat luchtvaart­maatschapp­ijen in en uitchecken uit een land zoals het financieel het beste schikt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium