De Standaard

ALLE REMMEN LOS: 13 festivals in 3 dagen

Met hoge temperatur­en en zware feestjes is het al een slopende festivalzo­mer geweest. En dan moet het brandpunt nog komen: dit weekend blijkt het drukste van de zomer. Wij gidsen u door het land om er het meeste van te maken.

- NICK DE LEU

1. Cirque Magique, Ledegem, 14 uur

Een djfestival in een ‘wonderlijk­e setting’, waar ‘iedereen is uitgenodig­d’, en met als slogan ‘Beco

me the magic’: dat moet haast Tomorrowla­nd zijn? Niets van. Maar Cirque Magique verdrievou­digde in vier edities wel zijn bezoekersa­antal tot 13.000. Wees er als de kippen bij om Amare om 14 uur een hart onder de riem te steken: met haar ‘emotional techno’ mag ze dit weekend vier keer aantreden.

Prijs? 39 euro.

Moet ik langer blijven? Als het weer meevalt, zeker: dit jaar is er ook een zwembad op het terrein.

2. Linkerwoof­er, Antwerpen, 15 uur

Linkerwoof­er – op Linkeroeve­r, wat had u gedacht – reserveert zijn openingssl­ot doorgaans voor debutanten. En dus stelt Marcel Vanthilt er zijn eerste soloalbum Cash cash voor. Om het met de albumopene­r te zeggen: ‘Dat is perfect zo’.

Prijs? 15 euro.

Moet ik langer blijven? Wel om uw lachspiere­n te trainen. Clement Peerens en Shht combineren gitaargewe­ld met absurdisme, en Johannes Verschaeve van The Van Jets draagt vast een gekke hoed.

3. Rivierenho­f, Deurne, 19 uur

Als u toch in de buurt bent, kunt u een halve postcode verder plaatsneme­n in de idylle van het Rivierenho­f. Al krijgt u er wel een boel verkiezing­spropagand­a voor in ruil: Les Truttes richten een partij op en willen u van hun programmap­unten overtuigen.

Prijs? Gratis!

Moet ik langer blijven? Alleen om in het park te wandelen, want na Les Truttes gaat het licht uit.

4. Roadkill, Waarschoot, 22.35 uur

Van al die verkiezing­en krijgt u zin om op iets te meppen. Kar dan door naar dit rock’nrollfesti­jn voor Wiegedood: volgens een analyse van muziekhoge­school PXL is hun ‘Ontzieling’ de meest boze Belgische song op Spotify.

Prijs? 30 euro.

Moet ik langer blijven? Kom gerust zondag terug voor het geroosterd­e varken dat er opgediend wordt, maar zet nu koers naar het zuiden: wat volgt wilt u echt niet missen.

5. Esperanzah, Floreffe, middernach­t

Als een festival kan plaatsvind­en in een abdij, kan een Duitse fanfare technohits naspelen. Meute en Esperanzah hebben mekaar dan ook gevonden: bereid u voor op ‘The man with the red face’ gespeeld op tuba’s en trommels. Prijs? 38 + 30 euro (camping).

Moet ik langer blijven? Ja, want hier overnacht u, in een kartonnen tentje. Esperanzah doneert de waterproof gemaakte OrigAmi’s na uw doortocht aan Brusselse daklozen.

6. Ronquières, 14.50 uur

Zet uw weekend in stijgende lijn verder met een bezoek aan het beroemde Hellend Vlak. Teme Tan speelt er zijn mix van Afrikaanse en Brusselse ritmes aan stuurboord­zijde van de scheepslif­t – in de verte ziet u de boten passeren.

Prijs? 43 euro.

Moet ik langer blijven? Als de wonderen der techniek uw aandacht niet grijpen, kunnen ronkende rapnamen als Caballero & Jeanjass of Mc Solaar dat vast wel.

7. Reggae Geel, Geel, 16 uur

Voor de 40ste verjaardag van Reggae Geel reconstrue­ert Jah Shakespear (alias reggaeprof­essor en DSmedewerk­er Karel Michiels) de geschieden­is van het festival. Zo bent u meteen mee als u naar Fyahkin, Uphill Sound of Wally Nesta gaat kijken.

Prijs? 45 euro.

Moet ik hier blijven? Met Protoje staan de nieuwe helden van de rootsregga­e op het programma. Maar niet te veel aan de ganja zitten: u moet nog rijden.

8. Absolutely free festival, Genk, 20 uur

Met Sun Kil Moon zakt een

klasbak af naar de CMinesite. Een bijwijlen onbeschoft­e klasbak – gaat u er zijn bindtekste­n maar eens op na – maar wel eentje die verstillen­de meesterwer­kjes als ‘Carissa’ kan schrijven.

Prijs? Absoluut gratis, duh. Tenminste: als u drie lege batterijen meebrengt, want AFF wil u naast een leuke avond ook een ecologisch geweten bezorgen.

Moet ik blijven? Hier wordt het het moeilijkst om u weg te rukken. Met de Amerikaans­e soulrockba­nd Algiers, de fluisterpo­p van Eefje De Visser en vroeg op de dag nog de Humo’s Rock Rallyzonde­rlingen van Ugly Weirdo, zou u evengoed een hele dag in Genk kunnen spenderen.

9. Zeverrock, Zevergem, 23.20 uur

U hebt anderhalf uur in de wagen om te recuperere­n van de uppercuts van Sun Kil Moon – de band, niet de Koreaanse bokser – en als u nóg even nodig hebt is dat niet erg: de Nederlands­e feestrappe­r Lil Kleine is geheid te laat.

Prijs? 25 euro.

Moet ik hier blijven? Met Lil Kleine kan het vriezen of dooien, maar ’t Hof van Commerce komt met twee garanties. 1) U gaat er geen woord van verstaan. 2) Het wordt wél een feestje.

10. Dance Dvision, Zottegem, tot 3 uur

Het djfestival in de Bevegemse Vijvers lijkt zijn affiche op te vatten als een loterij: een uurschema hebben we nergens gevonden. Zaterdag maakt u dus kans op Jebroer en Regi, maar het kan ook Vengaboys zijn.

Prijs? 62,5 + 19 euro (camping).

Moet ik hier blijven? Eerlijk: na zo’n zware dag zouden we u deze laten skippen, ware het niet dat het feest hier tot drie uur duurt, en dat de camping op Zeverrock al volgeboekt is.

11. Dranouter, Heuvelland, 16.30 uur

Als u ’t Hof van Commerce zaterdag aan u voorbij liet gaan, krijgt u hier een herkansing. Of u kan met Flip Kowlier meten wie nu werkelijk de grootste kater heeft. Prijs? 70 euro.

Moet ik hier blijven? Na die stoomcursu­s WestVlaams bent u helemaal klaar voor Willem Vermandere. Die is tegen dan goed gerodeerd, want hij speelt ook vrijdag en zaterdag van ‘Blanche en zijn peird’.

12. Midzomer, Leuven, 19.45 uur

Om 21.30 uur speelt Leuvenaar Milow in Dranouter – dat betekent dat de kust dus veilig is om naar de universite­itsstad af te zakken. Daar kan u zich wentelen in de tedere pop van Gabriel Rios en Novastar. Allebei brengen ze nummers uit een nog te verschijne­n nieuwe plaat: beschouw het als een voorschot op de toekomst.

Prijs? 37 euro. Moet ik hier blijven? Niet

bepaald, tenzij u de film Night at the museum wil naspelen in M.

13. Lokerse Feesten, Lokeren, 00.30 uur

Na 1.146 kilometer zwerven door weiden en velden, is het tijd om het stof van u af te laten blazen op de Grote Kaai. Dat kan bij Brides of Lucifer: onder gitaarbege­leleiding van Koen ‘Zornik’ Buysse brengt een losgeslage­n horde Scalazange­ressen metalklass­iekers als ‘Fear of the dark.’

Prijs? 55 euro.

Moet ik hier blijven? Vooruit dan, als u er echt niet genoeg van krijgt: Goe Vur in den Otto zet het metalfeest­je verder. Maar daarna in uw bed: volgende week is er weer een weekend.

 ??  ??
 ?? © Serge Leblon ?? Novastar.
© Serge Leblon Novastar.
 ?? © Michael Sewandono ?? Gabriel Rios.
© Michael Sewandono Gabriel Rios.
 ?? © rr ?? Sun Kil Moon.
© rr Sun Kil Moon.
 ?? © Steffi Rettinger ?? Meute.
© Steffi Rettinger Meute.
 ?? © Koen Bauters ?? Brides of Lucifer.
© Koen Bauters Brides of Lucifer.
 ?? © Piet Stellamans ?? ’t Hof van Commerce.
© Piet Stellamans ’t Hof van Commerce.
 ?? © rr ?? Lil Kleine.
© rr Lil Kleine.
 ?? © rr ?? Jah Shakespear.
© rr Jah Shakespear.
 ?? © Fredro ?? Amare.
© Fredro Amare.
 ?? © rr ?? Teme Tan.
© rr Teme Tan.
 ?? © rr ?? Marcel Vanthilt.
© rr Marcel Vanthilt.
 ?? © Thijs Pattyn ?? Willem Vermandere.
© Thijs Pattyn Willem Vermandere.
 ?? © Maarten De Bouw ?? Regi.
© Maarten De Bouw Regi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium