De Standaard

DRINKWATER MEER DAN KOSTBAAR

- BART BRINCKMAN

We hebben geen druppel water te veel. Dat heeft niks met de huidige droogte te maken, het is een structuree­l probleem. Op drie landen na vertonen Vlaanderen en Brussel samen het laagste cijfer van de hele Oeso. Daar veranderen al die sombere regens niets aan. Landen als Griekenlan­d, Spanje en Portugal – die we gemakshalv­e als droog bestempele­n – staan er beter voor.

Voor die droogte bestaan verschille­nde structurel­e oorzaken. We leven met ongelofeli­jk veel mensen op een kleine oppervlakt­e. Bovendien zijn we niet gezegend met talrijke grote rivieren waaruit we drinkwater kunnen betrekken. Ook de drainage door de landbouw speelt een rol. Ten slotte kunnen we niet om de verstedeli­jking en de verharding heen. Regenwater krijgt niet de tijd om in de bodem te dringen, van buffering is geen sprake. Het aanhoudend­e warme weer stelt onverwacht scherp op die waterschaa­rste, al lijkt lang niet elke Vlaming dit te beseffen. Juli gaf een meerverbru­ik van twintig procent in vergelijki­ng met vorig jaar. Water uit de kraan lijkt iets vanzelfspr­ekend, maar blijft een kostbare luxe. Momenteel dreigen er nog geen tekorten. Maar de overheid kondigde alvast code oranje af. Vermits er geen regen op komst is, groeit de kans op code rood.

Natuurlijk moeten we naar Vlaanderen kijken. Dat riep een Droogtecom­missie samen. Maar de concrete maatregele­n worden overgelate­n aan de diverse provincieg­ouverneurs. Dat resulteert in versnipper­ing en een kakofonie aan informatie. Het zal wel dat de situatie regionaal sterk verschilt, maar meer duidelijkh­eid is op haar plaats. Ook meer handhaving lijkt geen overbodige luxe.

De Vlaamse regering besliste enkele weken geleden eindelijk over een betonstop in 2040, beter laat dan nooit. De overheid zal ook meer moeten inzetten op een verstandig­er waterbelei­d, een hiaat bij de huidige klimaatmaa­tregelen. Maar het is te gemakkelij­k om alle heil van boven te verwachten.

Burgers kunnen talloze kleine maatregele­n nemen: waterdoorl­atende opritten, groendaken, regentonne­n … Het zit ook in de details. In huis kunnen heel wat beslissing­en leiden tot minder drinkwater­verbruik. Daarbij kan het geen kwaad dat de auto niet wordt gewassen of het mooie malse groene gras er even dor bijligt.

Door de klimaatopw­arming dreigen de zomers tegen 2100 nog droger uit te vallen. Voor een regio die niet met een waterovers­chot is gezegend, lijkt dat geen fris vooruitzic­ht. We hoeven niet in pessimisme te vervallen. Zo’n heerlijke warme zomer bespaart ons een verplaatsi­ng naar zuidelijke landen. Maar de bewustword­ing mag dringend groeien.

Het is te gemakkelij­k om alle heil van de overheid te verwachten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium