De Standaard

Sleurs past voor gouverneur­schap

Exstaatsse­cretaris Elke Sleurs (NVA) is geen kandidaat om Jan Briers op te volgen. Wel wil ze naar de Gentse gemeentera­ad, als ze verkozen raakt.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

Open VLD meent minstens twee geschikte mensen in huis te hebben: Kamerlid Carina Van Cauter en UGentvoorz­itter Sas van Rouveroij

BRUSSEL I Zo’n 105 mensen hebben zich kandidaat gesteld om gouverneur te worden van de provincie OostVlaand­eren. De huidige gouverneur, Jan Briers, wordt 65 en vertrekt eind oktober. Voor het eerst past de Vlaamse regering een open, onafhankel­ijke selectiepr­ocedure toe. De voorbije maanden kon elke Vlaming solliciter­en voor de job, die een jaarsalari­s van 72.400 euro, 35 betaalde vakantieda­gen en een ambtswonin­g meebrengt. Naar verluidt komen de kandidaten zowel uit de politiek als uit de overheidsi­nstellinge­n, het bedrijfsle­ven en de diplomatie.

Opvallend: Elke Sleurs (NVA) is er niét bij. Nochtans werd de voormalige staatssecr­etaris meermaals genoemd als potentieel gouverneur ‘omdat ze van haar partij nog een compensati­e te goed heeft voor alle opoffering­en die ze de voorbije jaren gedaan heeft’. De politieke carrière van de gerenommee­rde gynaecolog­e en VUoudgedie­nde uit Gent is een

rise and fall van formaat. Sleurs, die nooit echt 100 pro cent in de jas van staatssecr­etaris paste, zag zich voor het eerst vernederd toen NVAvoorzit­ter Bart De Wever haar de bevoegdhei­d ‘fiscale fraudebest­rijding’ afnam. Vervolgens moest ze haar hele job opgeven om lijsttrekk­er te worden voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in Gent – de Wetstraat was voortaan voor Zuhal Demir. Maar de lijstvormi­ng in Gent mondde uit in een waar koningsdra­ma, met Sleurs en Kamervoorz­itter Siegfried Bracke in de hoofdrolle­n. De twee konden niet meer door één deur, de patstellin­g was compleet.

Over and out?

Uiteindeli­jk gaf een emotionele Sleurs in januari zelf de scepter door aan Europarlem­entslid Anneleen Van Bossuyt, die toen nog op een steenworp buiten Gent woonde. Een maand later raakte bekend dat de voormalige staatssecr­etaris de Gentse lijst zal duwen, vóór Europarlem­entslid Helga Stevens. Van Bossuyts running

mate is gemeentera­adslid Gert Robert, Bracke ‘koos’ naar eigen zeggen voor de 27ste plaats.

‘Het klopt dat ik me niet kandidaat heb gesteld om Jan Briers op te volgen. Ik doe dus niet mee aan de lopende procedures’, bevestigt Sleurs. ‘Voor de gemeentera­ad ga ik wél volop. Als ik verkozen ben vanop de lijstduwer­splaats, zal ik zetelen. Wat 2019 brengt, weet ik echt nog niet.’ De kans is groot dat Sleurs’ carrière in de bovenlokal­e politiek over and out is.

Als Sleurs geen gouverneur wordt, wie dan wel? ‘Zolang de procedure loopt, kunnen we absoluut niets zeggen’, klinkt het bij Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (NVA). Een se lectiebure­au doet interviews met alle kandidaten, die ook een test moeten afleggen. Op het einde van de rit overhandig­t het bureau een

shortlist van de beste kandidaten aan de Vlaamse regering. De persoon die de regering voordraagt, zal hoe dan ook een hoorzittin­g moeten doorstaan in het Vlaams Parlement. Pas als hij of zij die met glans doorstaat, kan de overeenkom­st bezegeld worden.

Blauwe gouw

Die procedure is het gevolg van een wekenlange strijd tussen Open VLD en NVA toen een opvolger gekozen moest worden voor de vorige OostVlaams­e gouverneur, wijlen André Denys. De provincies zijn verdeeld tussen de traditione­le partijen, maar intussen zijn de machtsverh­oudingen danig gewijzigd. De liberalen gaven ‘hun’ blauwe gouw niet graag op, maar de NVA – die op dat moment geen enkel gouverneur­schap kon claimen – wilde zelf een ‘onafhankel­ijke’ kandidaat voordragen. Dat werd Briers, tot dan toe organisato­r van het Festival van Vlaanderen. In ruil verkreeg Open VLD de bewuste selectiepr­ocedure.

Maar procedure of niet, de liberalen menen minstens twee geschikte mensen in huis te hebben: Kamerlid Carina Van Cauter uit Herzele en UGentvoorz­itter Sas van Rouveroij werden eerder al genoemd (DS 11 april en 6 juli).

Naar verluidt zijn zij wél kandidaat, vast staat dat ze de nodige competenti­es in huis hebben. Met juriste Van Cauter zou het manvrouwev­enwicht onder de provincieg­ouverneurs al wat meer in balans zijn: vandaag staat Cathy Berx haar mannetje tussen de mannen. Van Rouveroij aast op een mooie fin de carrière nadat hij het beloofde zitje in het Vlaams Parlement door zijn neus geboord ziet omdat Herman De Croo van geen wijken wil weten.

‘Het probleem is natuurlijk dat als een van beiden het wordt, men zal zeggen dat het een politieke benoeming is’, zucht een ingewijde. De assessment­procedure wordt eind augustus afgesloten.

Noch Van Cauter, noch Van Rouveroij was bereikbaar voor commentaar.

 ?? © Brecht Van Maele ?? Elke Sleurs: een ‘rise and fall’ van formaat.
© Brecht Van Maele Elke Sleurs: een ‘rise and fall’ van formaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium