De Standaard

APPLE KENT GEEN GRENZEN MEER

TECHNOLOGI­EREUS IS MEER DAN 1.000 MILJARD DOLLAR WAARD

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I Iets voor 18 uur gisteravon­d (Belgische tijd) steeg de koers van het Appleaande­el op de beurs van New York naar 207,05 dollar per aandeel. Daarmee hadden de in totaal 4.829 miljoen aandelen van Apple die in omloop zijn, een globale waarde bereikt van 1.000 miljard dollar.

De computer en smartphone­maker uit Silicon Valley is het allereerst­e privébedri­jf ooit dat die historisch­e kaap van 1.000 miljard haalt. Alleen het Chinese staatsbedr­ijf PetroChina deed dat in 2007 ook (heel even), maar die aandelen waren niet vrij verhandelb­aar op de markt. En dus telt PetroChina eigenlijk niet mee.

Het record van Apple zat er aan te komen. In de voorbije dagen was de koers van het aandeel al sterk geklommen, omhooggest­uwd door bijzonder fraaie omzet en winstcijfe­rs voor het tweede kwartaal.

De beleggers en analisten op Wall Street geloven er bovendien rotsvast in dat Apple ook in de tweede jaarhelft zal blijven scoren, onder meer met een nieuwe generatie iPhonetoes­tellen.

De iPhone is allicht het meest rendabele consumente­nproduct uit de geschieden­is. De winstmarge­s die het bedrijf haalt op het topmodel, de iPhone X, zijn enorm, met een instapprij­s voor de kopers van 999 dollar.

Steve Jobs

Maar de iPhone is lang niet de enige innovatie van Apple die de geschieden­isboeken haalt. Van bij de start van het bedrijf, in 1976, pakte Apple om de xjaar uit met een nieuw succesprod­uct. Zoals de iconische Macintosh computers, de designklas­sieker iMac – daarna kwamen nog de muziekspel­er iPod en de iPad. Stuk voor stuk technologi­e die de wereld heeft veranderd.

Zeven jaar geleden, in 2011, stond Apple voor de vuurproef. Hoe zou het bedrijf verdergaan na het overlijden van meesterver­koper Steve Jobs? Zou de magie blijven werken?

De cijfers zeggen van wel. Vandaag staat ceo Tim Cook aan het hoofd van een immens bedrijf, goed voor een jaaromzet van 260 miljard dollar en een winst van 58 miljard.

Tweemaal België

De beurswaard­e van 1.000 miljard tart elke vergelijki­ng. Om maar te zeggen: Apple is meer dan het dubbele waard van het jaarlijkse bruto binnenland­s product van België. Of meer dan de waarde van alle aandelen op de Brusselse én Amsterdams­e beurs samen.

Het is afwachten of de andere giganten uit Silicon Valley in de voetsporen van Apple zullen treden. Drie andere techreuzen _ Microsoft, Google en Amazon – maken kans om de grens van 1.000 miljard dollar te halen. Vandaag is Amazon goed voor 893 miljard, Google voor 859 en Microsoft voor 829.

Voor hen lijkt de 1.000grens nog een heel eind weg. Maar het kan snel gaan. Ze staan er nu al dichterbij dan Apple een jaar geleden stond.

Na de technologi­e haalt nu ook het aandeel van Apple de geschieden­isboeken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium