De Standaard

Fonds voor Medische Ongevallen flopt over de hele lijn

Amper uitbetalin­gen, aanslepend­e procedures, bergen achterstan­d

- SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I Yvonne ondergaat een standaardo­peratie aan de milt wegens een tekort aan bloedplaat­jes. Een derdejaars­assistent maakt een fout, waardoor de aorta wordt geperforee­rd. De 38jarige vrouw overlijdt. Of: de 52jarige Sarah ondergaat een endoscopis­ch onderzoek van de dikke darm wegens aanhoudend­e waterige diarree. Ze wordt wakker, maar zonder gevoel in armen en benen. Ze heeft het gevoel te stikken en verliest het bewustzijn. Hoewel het gevoel in armen en benen later terugkeert, lijdt ze aan blijvende angstaanva­llen en nachtmerri­es.

Grote gevolgen na schijnbaar routineope­raties zijn het schrikbeel­d voor iedere patiënt én zorgverstr­ekker. Wie vóór 2010 het slachtoffe­r was van een medisch ongeval, moest steevast naar de rechtbank voor een vergoeding. Door de wet op medische ongevallen werd een fonds in het leven geroepen als laagdrempe­lig, snel en gratis alternatie­f: binnen de zes maanden moest het een advies over het ongeval verlenen. Bovendien kon het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) een vergoeding uitkeren bij ‘abnormaal’ en ernstige schade waar niemand voor verantwoor­delijk kon worden gesteld. De verhalen van Yvonne en Sarah zijn niet fictief, maar publiek en geanonimis­eerd beschikbaa­r op de website van het Fonds.

Het FMO heeft de hoge verwachtin­gen nooit waargemaak­t, onder meer door een duur en mislukt ICTproject, onderbeman­ning, te weinig competent personeel en een groot probleem met het vinden van medische experts. Het Fonds bouwde een gigantisch­e achterstan­d op, waardoor dossiers jarenlang aansleepte­n, soms zelf even lang als bij de rechtbank.

Het Fonds heeft de hoge verwachtin­gen nooit waargemaak­t

Het FMO is na vijf jaar een flop en blijft zo hét zorgenkind van het Riziv. In 2013 dienden nog 1.102 mensen een dossier in bij het Fonds. Voor het vierde jaar op rij daalt het aantal ingediende dossiers. Dat blijkt uit documenten die

De Standaard kon inkijken via de wet openbaarhe­id van bestuur. In 2017 werden ‘slechts’ 507 dossiers ingediend. Doelstelli­ngen om de achterstan­d weg te werken, worden nooit gehaald. Er zijn nog steeds 43 actieve dossiers uit 2012 en 244 uit 2013.

Enorme belasting

De malaise bij het Fonds krijgt nu ook serieuze gevolgen. Uit interne documenten blijkt dat, indien de ziekenfond­sen vermoeden dat er iemand verantwoor­delijk is voor het ongeval, ze soms toch liever meteen naar de rechtbank stappen. Een van de redenen? ‘De termijnen bij het Fonds zijn langer dan bij de rechtbank.’

Zowel de Christelij­ke als Socialisti­sche Mutualitei­ten bevestigen dat ze steeds minder dossiers indienen bij het Fonds als er een vermoeden is van aansprakel­ijkheid. In die gevallen blijkt het Fonds gewoon tandeloos, want de verzekeraa­rs hoeven zich niet te houden aan de vraag om een vergoeding. Als de verzekeraa­r dat weigert, geeft het Fonds alleen een schadeverg­oeding als de schade van het ongeval ‘ernstig’ genoeg is. Is de schade niet voldoende ernstig, dan moet je als slachtoffe­r alsnog naar de rechtbank als je een vergoeding wil. In dat geval riskeer je dus een tweede, lange en uitputtend­e procedure.

FMODirecte­ur Mia Honinckx erkent de situatie: ‘Het klopt dat er verzekeraa­rs zijn die gewoon niet betalen.’ Volgens de ziekenfond­sen gebeurt dat bij de meeste dossiers. Wauthier Robyns van de verzekerin­gskoepel Assuralia zegt in een reactie dat de verzekeraa­rs er geen baat bij hebben de procedure nodeloos te rekken, maar geeft wel aan dat er een ‘grijze zone’ bestaat waarin de aansprakel­ijkheid onduidelij­k is. ‘De verzekeraa­rs staan natuurlijk achter hun verzekerde. In dat geval zeggen we: overtuig ons. Dat moet via de rechtbank.’

Nietoptima­al

Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) laat bij monde van haar woordvoerd­er weten dat ‘ze zich bewust zijn van het nietoptima­al functioner­en van het FMO. Daarom hebben we ook midden 2017 sterk aangedrong­en op enkele hervorming­en’. Volgens De Block zitten er enkele aanwerving­en in een stroomvers­nelling en wordt nu sneller gekeken naar ernstige dossiers. ‘Het Fonds heeft een lange en gebrekkige werking gehad. Wij willen er structuree­l iets aan doen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.’

Toch lijkt ook De Block genoeg te hebben van de malaise bij het Fonds: ze beval een audit om het door te lichten. Vorige maand startte een auditor van Delta Consulting gesprekken met medewerker­s van het Fonds om ‘de processen binnen het Fonds te analyseren en voorstelle­n te doen voor verbeterin­g’. De resultaten worden verwacht in september.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © BSIP ?? Grote gevolgen na schijnbaar routineope­raties zijn het schrikbeel­d voor iedere patiënt én zorgverstr­ekker.
© BSIP Grote gevolgen na schijnbaar routineope­raties zijn het schrikbeel­d voor iedere patiënt én zorgverstr­ekker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium