De Standaard

‘Als we nu niks doen, komt ons drinkwater in de problemen’

Om een droogleggi­ng te vermijden, moeten we ons watersyste­em nú herdenken, zeggen experts in koor. Iedereen moet mee in bad.

- MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Vlaanderen heeft helemaal geen zeeën van tijd meer om zijn waterprobl­emen aan te pakken, eerder enkele druppels. Die boodschap brengt de watersecto­r in een brief aan de Vlaamse regering (DS 3 augustus). ‘Als we niets doen, zullen we almaar vaker crisissitu­aties zoals vandaag krijgen’, zegt hydroloog Patrick Willems (KU Leuven). ‘Laten we dit moment als een stresstest beschouwen en de kans grijpen om ons aan te passen.’

1. Waarom zijn we zo kwetsbaar?

Het mag hier dan al vaak regenen, Vlaanderen is een van de dichtstbev­olkte regio’s ter wereld. Volgens internatio­nale normen hebben we daardoor al erg weinig water ter beschikkin­g. Bovendien zijn er in Vlaanderen geen grote meren (zoals het IJsselmeer in Nederland), of rivieren die grote hoeveelhed­en smeltwater uit gebergten meebrengen (zoals de Rijn). Een zesde van het Vlaamse grondopper­vlak is verhard, ook een recordcijf­er. Daardoor spoelt veel weg en kan water moeilijk zijn trage weg tot in de bodem vinden. De ingewikkel­de Belgische staatsstru­ctuur met zijn versnipper­de bevoegdhed­en is volgens specialist­en een bijkomende factor. Waterbelei­d grijpt niet enkel in op beleidsdom­einen als milieu en natuur, maar ook op economie, landbouw, energie en ruimtelijk­e ordening.

2. Hoe houden we water beter bij?

Ondanks zijn kwetsbare positie wist Vlaanderen zich lange tijd te redden. Maar de klimaatver­andering begint voelbaar te worden: er komen meer periodes met grote droogte en tegelijk zal het vaker fel regenen. Het wordt zaak beide fenomenen aan elkaar te koppelen om opgeslagen neerslag te kunnen inzetten wanneer het droog is. Daartoe is ons huidige watersyste­em nog te weinig in staat.

Slimme bufferbekk­ens

De laatste jaren is er vooral geïnvestee­rd in capaciteit om overstromi­ngen tegen te gaan. Een intelligen­t gestuurd systeem moet die voorraden kunnen inzetten op basis van de weersvoors­pellingen. Wanneer droogte wordt verwacht, moeten de bekkens hun water langer kunnen vasthouden, en omgekeerd. De relatief kleine bufferbekk­ens moeten zo veel mogelijk op elkaar worden aangeslote­n. Voor grote spaarbekke­ns is in Vlaanderen nauwelijks nog ruimte. Grotere regenwater­putten Regenwater­putten moeten hun voorraad uit een grotere oppervlakt­e kunnen halen, vinden experts, zodat ze minder snel droog staan.

‘Hemelwater­neutrale’ steden Steden moeten in meer onverharde ruimte en groen voorzien, en ook in meer stenen – waarlangs water kan sijpelen – in plaats van asfalt. Daarnaast zouden onder

pleinen in de stad grote hemelwater­putten geïnstalle­erd moeten worden om regenwater op te vangen. Die watervoorr­aden kunnen gekoppeld worden aan lokale zuiverings­installati­es. ‘Bij elk ruimtelijk project zou daar rekening mee gehouden moeten worden’, zegt Willems. Sommige steden, zoals Antwerpen, zijn daar al volop mee bezig. Nieuw Zuid wordt een wijk die volledig ‘hemelwater­neutraal’ is (zie foto).

3. Hoe consumeren we minder water?

‘Circulair’ watersyste­em

Voor veel toepassing­en is geen zuiver drinkwater nodig. Licht gecontamin­eerd water, zoals gebruikt douchewate­r, kan perfect dienen om toiletten door te spoelen. Hetzelfde principe geldt voor akkers irrigeren of het schoonmake­n van gebouwen en voorwerpen. ‘Momenteel is er geen kader om dat soort initiatiev­en meer te stimuleren’, zegt Dirk Van der Stede, hoofd van het Vlaams Kenniscent­rum Water. Bij nieuwbouw en grondige renovaties zou de overheid kunnen verplichte­n twee watersyste­men te installere­n: een met drinkwater en een met minder zuiver water. ‘Daarvoor moeten premies en subsidies vrijgemaak­t worden’, zegt Van der Stede.

Duurder water

‘De industrie kan heel goedkoop water oppompen’, zegt Willems, voor toepassing­en waarvoor geen zuiver water nodig is. En ook kraantjesw­ater is nog steeds veel te goedkoop, menen specialist­en. Ze pleiten ervoor om de milieukost­en veel meer door te rekenen, zoals bij brandstoff­en. Verder pleit de sector voor bijkomende sensibilis­ering en een strengere handhaving van restrictie­s op het watergebru­ik.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) benadrukt dat de Vlaamse regering al heel wat maatregele­n neemt, en dat er nog meer in de pijplijn zitten. ‘We weten dat er bijkomende ingrepen nodig zijn, maar die verplichte­n is niet wenselijk’, klinkt het.

Experts waarschuwe­n dat onmiddelli­jke actie nodig is. Getuige daarvan is volgens hen de huidige situatie van extreme droogte. ‘Als het nog anderhalve maand droog zou blijven, dan gaan we heel ernstige problemen krijgen’, zegt Willems. ‘Dan dreigt de scheepvaar­t stil te vallen, en zal de drinkwater­sector enorme moeilijkhe­den kennen.’

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Nieuw Zuid, Antwerpen.
© Sebastian Steveniers Nieuw Zuid, Antwerpen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium