De Standaard

Industrie bespaart water, maar blijft grootgebru­iker

Ondanks inspanning­en blijft de chemische sector een slokop van water. Het industriël­e gebruik van leiding en grondwater daalt sinds 2014 niet verder.

-

BRUSSEL I Van al het beschikbar­e water in Vlaanderen verbruikt de industrie met 38 procent meer dan alle huishouden­s samen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaat­schappij. Het opwekken van energie en de landbouw nemen elk zo’n tiende in beslag. Uit Europese vergelijki­ngen blijkt dat de industrie in België erg veel water gebruikt. Maar die cijfers tellen het rivier en zeewater mee dat gebruikt wordt voor onder meer de koeling van energiecen­trales.

Het gebruik van dat oppervlakt­ewater, dat vaak relatief onaangetas­t opnieuw aan de natuur wordt gegeven, is een stuk minder nadelig dan grond en zeker leidingwat­er. Het totale grondwater­verbruik in Vlaanderen is sinds de eeuwwissel­ing met zo’n derde gedaald, en het leidingwat­er met een tiende. Maar het gebruik van regenwater, de vierde categorie, nam toe, zodat de totale waterconsu­mptie sinds 2010 opnieuw de hoogte in gaat. Qua leidingwat­er spannen de huishouden­s de kroon, met 65 procent van het gebruik.

Petrochemi­e

Een tweede reden waarom het gebruik van de industrie relatief hoog ligt, is de sterke aanwezighe­id van de petrochemi­sche sector in ons land. Die is verantwoor­delijk voor een kleine 40 procent van het industriël­e gebruik (exclusief koelwater), waarvan meer dan de helft van het (drinkbare) leidingwat­er. De industrie zegt haar best te doen om vooral het gebruik van leiding en grondwater te beperken. Maar sinds 2014 dalen beide niet verder.

‘We doen er alles aan om ons waterverbr­uik te beperken’, zegt Corine Petry, woordvoers­ter van de chemische sectorfede­ratie Essenscia. ‘We spelen een voortrekke­rsrol binnen de Belgische industrie.’ Zo zijn de watersyste­men van de petrochemi­sche bedrijven in Antwerpen onderling met elkaar verbonden om hergebruik te stimuleren. Het gebruik van drinkwater door de chemie nam af van 66,2 miljoen kubieke meter in 2005 tot 55,7 in 2014. Het gebruik van ander water nam wel toe.

Terwijl de huishouden­s en de landbouw in tijden van droogte maatregele­n opgelegd krijgen, blijft de industrie buiten schot. De landbouwbe­drijven, goed voor de helft van het totale grondwater­gebruik, zijn makkelijke­r aan te pakken, zegt hydroloog Patrick Willems (KU Leuven), omdat zij vaak gecompense­erd kunnen worden door het Rampenfond­s. ‘Industriël­e productiep­rocessen kunnen niet zomaar aangepast worden’, zegt Willems. ‘Daarom is het belangrijk in te zetten op langetermi­jnmaatrege­len die hen aansporen minder te verbruiken.’ Zo moet de waterprijs omhoog en moeten bedrijven financiële steun krijgen om hun watergebru­ik te hervormen. (mv, sge)

‘We doen er alles aan om ons waterverbr­uik te beperken. We spelen een voortrekke­rsrol binnen de Belgische industrie’ CORINE PETRY

Essenscia

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium