De Standaard

DE RODE ZEE VAN HET NOORDEN

- FOTO’S EN TEKST REMBERT EN JOKSIE

De 800 inwoners van Sandavágur hebben vandaag 150 grienden geslacht. Het stadje ligt op de autonome Deense eilandengr­oep Faeröer, op 21 kilometer van de hoofdstad Tórshavn. Het was de eerste keer in drie jaar dat de griendenja­cht hier doorging.

De griend is een tandwalvis, familie van de potvis en de orka, en sinds 1986 als soort met uitsterven bedreigd. Toch is de griendenva­ngst als traditie niet weg te denken uit de Faeröerse cultuur. ‘Er zijn ongeveer 800.000 walvissen in de wereld. Wij slachten er daarvan jaarlijks ongeveer duizend. Dat zal heus het verschil niet maken’, zegt Jørn (23).

Wanneer de grienden de Faeröer precies voorbijzwe­mmen, is moeilijk te voorspelle­n, maar zo dra ze de eilandengr­oep naderen, trekken bootvaarde­rs erop uit om de dieren een baai in te drijven. De status van de jacht wordt via radio en sociale media gecommunic­eerd met de inwoners, die met messen en speren wachten op de kade. De vissen worden aan hun spuitgat op het droge getrokken en vervolgens doormidden gesneden. Wie wil deelnemen aan de jacht, kan van weken vooraf intekenen op een lijst.

De vangst van grienden voor commerciël­e doeleinden is wereldwijd verboden. In de Faeröer is er evenwel geen geld gemoeid met het hele gebeuren, waardoor de eilandbewo­ners de strenge wetgeving kunnen omzeilen. ‘Wij doen dit hier een hele dag geheel vrijwillig, en dat doen we met plezier. We krijgen wel een deel van het vlees natuurlijk. Mijn vader

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium