De Standaard

GEMENGDE GEVOELENS

- Ruben Mooijman

Deze week kreeg ik een attest van mijn bank, over mijn verleden als Fortisbele­gger. In die hoedanighe­id ben ik misleid door het toenmalige management. De Fortistop hield op het hoogtepunt van de financiële crisis infor matie achter over de toestand van het bedrijf. Een Nederlands­e rechter heeft besloten dat ik daarom recht heb op een vergoeding.

Dat is op het eerste gezicht goed nieuws. Toch heb ik er gemengde gevoelens over. Eigenlijk vind ik niet dat ik recht heb op een schadeverg­oeding. Beleggers nemen een bewust risico. Ze worden daarvoor beloond met een hoger rendement. Risico betekent dat het ook wel eens fout kan gaan. Dat maakt deel uit van het spel. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Dat was ook de mening van de eerste rechter tot wie de beleggers en hun advocaat zich gewend hebben. Pas in beroep kregen zij gelijk.

Ik heb me nooit aangeslote­n bij een van de organisati­es die naar de rechter zijn gestapt. Ik heb gegokt en verloren, en ik heb dat verlies zonder mokken aanvaard. Toch heb ik nu recht op een vergoeding. De rechter vindt dat ook gedupeerde­n die zich niet gedupeerd voelen, vergoed moeten worden.

Iets anders dat me een beetje tegen de borst stuit, is dat anderen opdraaien voor de schadeverg­oeding die ik kan ontvangen. Die anderen, dat zijn de huidige Ageasaande­elhouders. Ageas is weliswaar de erfopvolge­r van Fortis, maar het is eigenlijk een compleet ander bedrijf waarvan je moeilijk kan volhouden dat het verantwoor­delijk is voor de destijds gemaakte fouten. Het is alsof je een kind laat betalen voor de schade die zijn ouders tien jaar geleden hebben veroorzaak­t. Ageas moet nu 1,3 miljard euro uitbetalen. Dat is 14 procent van de beurswaard­e van het bedrijf. De huidige Ageasaande­elhouders betalen het gelag in de vorm van een lagere koers. Degenen die de eigenlijke misleiding op hun geweten hebben – de toenmalige Fortistop en de overheid – komen goed weg.

Je kunt natuurlijk zeggen dat eerlijkhei­d en transparan­tie een eerste vereiste zijn voor beursgenot­eerde bedrijven. Beleggers voorliegen, dat doe je niet. Maar in de periode rond het faillissem­ent van Lehman Brothers ging het er zo chaotisch aan toe dat het de vraag is of optimale transparan­tie zoveel verschil gemaakt zou hebben. Het hele financiële stelsel stond op het punt te kapseizen. Je kan dan de exact uitgesprok­en woorden onder de microscoop gaan leggen, maar de vraag is of een hoger waarheidsg­ehalte zoveel verschil zou hebben gemaakt.

Het is interessan­t om de Fortisschi­kking te vergelijke­n met de Arcoaffair­e. De Arcocoöper­anten zijn in veel sterkere mate misleid dan de Fortisbele­ggers. Hen werd voorgespie­geld dat ze met

Eigenlijk vind ik niet dat ik recht heb op een schadeverg­oeding. Beleggers nemen nu eenmaal een bewust risico

Arco geen enkel gevaar zouden lopen, wat later nog eens bevestigd werd met een staatsgara­ntie, die achteraf onrechtmat­ig zou blijken te zijn. Toch staat een schadeverg­oeding voor de Arcocoöper­anten nog altijd op losse schroeven, terwijl de Fortisbele­ggers de buit binnen hebben. Hoe rechtvaard­ig is dat?

Maar daarmee is mijn dilemma nog niet opgelost. Ik kan twee dingen doen. Het geld versmaden dat op mij ligt te wachten. Of tegen wil en dank aanvaarden dat ik misleid ben geweest. Het geld incasseren en doorstorte­n naar een goed doel, dat is misschien nog de beste oplossing.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium