De Standaard

Wereldwijd zijn zoetere dranken in opmars en prosecco lift mee op die trend

-

BRUSSEL I De grootste cavaproduc­ent ter wereld die reclame maakt voor de Italiaanse tegenhange­r prosecco – het is even wennen. Toch is het wel degelijk Patricia De Muynck, Beneluxdir­ecteur van de Catalaanse cavareus Freixenet, die de lof zingt van de Italiaanse bubbeltjes­wijn. ‘Een drank voor levensgeni­eters die houden van kwaliteit en afwisselin­g’, klinkt het wervend.

Cava stagneert

Freixenet brengt sinds kort onder eigen merk een prosecco op de markt. GrootBritt­annië en Scandinavi­ë dienden vorig jaar als testmarkte­n, nu is België aan de beurt. Bij Carrefour ligt de Freixenetp­rosecco al in de rekken, andere ketens volgen snel. Het Spaanse bedrijf speelt daarmee in op de trend van het moment: prosecco is onmiskenba­ar in opkomst. Cava daarentege­n stagneert.

De cijfers van IWSR, een Brits onderzoeks­instituut voor wijn en sterke drank, zijn duidelijk. Binnen de categorie schuimwijn is prosecco wereldwijd verreweg de sterkste groeier, met een marktaande­el dat tussen 2010 en 2016 ruimschoot­s verdubbeld­e van 20 naar 47 procent. Cava, champagne en andere schuimwijn­en stagneerde­n of kenden een groei van niet meer dan een paar procent. In België boert cava zelfs achteruit, terwijl van prosecco nu meer dan 10 procent meer wordt verkocht dan in 2010.

‘Prosecco vertegenwo­ordigt de Ita Dat het Spaanse Freixenet een Italiaanse wijn op de markt brengt, is overigens minder vreemd dan het lijkt. Freixenet (spreek uit: frisjenit) is een grote groep, die behalve de cava van die naam een breed gamma van in totaal 23 wijnen uit vier continente­n op de markt brengt. Wel opmerkelij­k is dat de prosecco ook de naam Freixenet op het etiket meekrijgt, terwijl de andere wijnen van de groep onder eigen naam op de markt worden gebracht. (rmg)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium