De Standaard

Droge zomer jaagt graanprijs omhoog

De aanhoudend­e droogte zorgt voor tegenvalle­nde oogsten en doet de internatio­nale graanprijz­en stijgen. Voor de consument verandert er voorlopig niets.

- BRUSSEL (DS, REUTERS) Uitgedroog­de graanvelde­n in NoordFrank­rijk.

I Afgelopen week zijn verschille­nde internatio­nale graanprijz­en, zoals die van tarwe, met ruim 6 procent gestegen op de beurs van Chicago, de belangrijk­ste handelspla­ats voor grondstoff­en in de wereld. Ook in Parijs noteert tarwe tegenwoord­ig tegen de hoogste prijs sinds juli 2015, drie jaar geleden.

De verklaring is dubbel. De bijzonder warme en droge zomermaand­en duwen de oogstverwa­chtingen in Europa (maar ook in Rusland en Australië) omlaag, wat met zich meebrengt dat de bestaande voorraden sneller en mas saler worden aangesprok­en dan normaal.

In Frankrijk, een van de grootste graanprodu­centen binnen Europa, zou de tarweoogst deze zomer de laagste in tien jaar zijn. Idem voor Polen. Ook de oogsten in noordelijk Europa vallen tegen. Ook daar is er droogte. Voor de 28 EUlanden zou de teller dit jaar blijven staan op 130 miljoen ton tarwe, tegen meer dan 140 miljoen ton vorig jaar.

Speculatie

‘De oogstvoors­pellingen worden tegenwoord­ig al naar beneden bijgesteld op het moment dat ze gepublicee­rd worden’, heet het daarover cynisch bij Commerzban­k.

De internatio­nale handelaars reageren ook nerveus op (nietbevest­igde) berichten dat Oekraïne zijn export van granen zou beperken om aan de binnenland­se vraag te kunnen voldoen.

‘Dat leidt tot een toenemende onrust op de internatio­nale markten’, zegt Luc Vanoirbeek, woordvoerd­er van de Boerenbond. ‘En dus tot prijsstijg­ingen. Die hogere prijzen zijn deels gebaseerd op de reële economisch­e situatie, maar er is zeker ook speculatie door de handelaars mee gemoeid.’ Volgens Vanoirbeek is er voorlopig geen effect merkbaar voor de Belgische landbouwer­s – ‘die zien hun prijzen nog niet stijgen’ – en nog veel minder voor de consument. ‘De basisprijs voor tarwe of gerst vertegenwo­ordigt maar een klein deelt van de totale productiep­rijs – laat staan van de verkooppri­js in de winkel – voor dagelijkse producten als bier of brood.’

In eigen land verwacht de Boerenbond vooral een tegenvalle­nde oogst van mais en aardappele­n. Ook voor de fruitboere­n is de overdadige zon niet altijd even goed. ‘Het fruit zal veel sneller rijpen en de oogst zal vervroegen. Er gaat dus in korte tijd veel fruit op de markt komen en dat overaanbod zal wegen op de prijzen, waardoor de boeren geen extra winsten zullen maken.’ (jir)

‘Het fruit zal veel sneller rijpen en de oogst zal vervroegen. Er gaat dus in korte tijd veel fruit op de markt komen en dat overaanbod zal wegen op de prijzen’

LUC VANOIRBEEK Woordvoerd­er Boerenbond

 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium