De Standaard

TRUMP ZAL DE BEURS LAGER DUWEN, MAAR NIET NU

- JAN REYNS

Met 265,8 miljard euro einde juni hebben de Belgen nog maar eens een record spaartegoe­d gevestigd op de beruchte verliesboe­kjes.

Omdat de inflatie een stuk hoger is dan de minimale rente van 0,11%, verliezen de spaarders koopkracht. De meesten onder hen weten dat wel. Op korte termijn is een klein negatief rendement niet dramatisch, maar op langere termijn is het een zekere weg naar verarming.

Tegelijk bleek uit gegevens van de Nationale Bank dat de trek in aandelen en beleggings­fondsen weer is afgenomen. De Belgische spaarder heeft schrik voor een terugval op de beurs na de zwakke eerste jaarhelft. Liever een beetje verliezen op een spaarboekj­e dan in geen tijd 10 of 20% onder water staan op de beurs.

Hoe begrijpeli­jk het gedrag van de spaarder ook is, het is fout om te proberen de aandelenma­rkt te timen, want dat is onmogelijk. Er zal zeker een grote terugval komen, maar het is moeilijk te voorspelle­n wanneer. Medio 2018 noteerde de Bel20, het beurskneus­je van dit jaar, ruim 5% lager dan bij de start van het jaar, maar de voorbije maand klom Brussel onverwacht weer 4% hoger. Inclusief dividenden is er al opnieuw winst.

Natuurlijk mag iemand die 100% in aandelen zit, af en toe wat verkopen. Maar voor wie helemaal of geen aandelen heeft en meer

Ben Bernanke, de voormalige voorzitter van de Fed, vreest dat Trump de al goed boerende Amerikaans­e economie over haar toeren zal jagen

spaargeld dan nodig, is en blijft het beste advies beetje bij beetje aandelen te kopen en dat zeker te blijven doen bij een forse correctie, want koop je goedkoper.

Maar om het af te leren: waarom staat er nu nog geen zware cor rectie voor de deur? Kijk naar het Amerikaans­e jobrapport van vrijdag. Dat stelde teleur, maar analis ten vielen over elkaar heen om te verklaren waarom het net sterk was. Ook omdat het cijfer van vori ge maand naar boven herzien werd. En er kwamen veel dikbetaald­e industriej­obs bij. De Amerikaans­e economie groeide in het tweede kwartaal met een erg hoge 4,1% (op jaarbasis berekend). Mede dankzij de belastingv­erlaging en andere stimuli die Donald Trump in gang heeft gezet, terwijl zijn handelsoor­log voorlopig vooral een woordenoor­log is.

Maar Ben Bernanke, de voormalige voorzitter van de Fed, vreest dat Trump de al goed boerende economie alleen maar over haar toeren aan het jagen is. En dan zullen de VS geen verweer meer hebben tegen de terugval: de centrale bank zal de rente niet veel willen verlagen door de hoge inflatie terwijl Trump de Amerikaans­e schulden de pan heeft laten uit rijzen. De VS zullen dan moeten besparen op het verkeerde moment. Waar hebben we dat nog gehoord?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium