De Standaard

Zonnige groetjes van onder de palmboom

De vakantie is halfweg, de zomerkiekj­es lopen binnen. Een opgemerkte figurant in veel van die reistafere­len is de palmboom. Fotogeniek, slank en exotisch als hij is, wint hij alle harten. Ook tal van kunstenaar­s wist hij te fascineren.

- GEERT SELS

Dobberend in een zwembad wuifde hij koelte toe. Langs de boulevard zoomde hij de zeestrook af. Bij valavond ruiste de wind in zijn slanke bladeren. Ook dit jaar kwamen we hem tegen: de palmboom. Deze keer in een mediterran­e omgeving. Maar eigenlijk is hij overal: in het Verre Oosten, in Arabische staten en volgens K3 van Afrika tot in Amerika.

De palmboom is overal waar wij, platteland­ers, niet zijn. Dat verklaart al een flink deel van zijn aantrekkin­gskracht. Beeld je een palmboom in, en je denkt er spontaan witte zandstrand­en, eeuwige zonneschij­n, blauwe hemels en een cocktail bij. De palmboom houdt de belofte in van vakantie en ontspannin­g, van exotiek, met een lichte hang naar luxe, glamour en jetset. Dat spiegelt de reclame van Corona en Bacardi ons tenminste voor. Die van Palm niet, daar staat een boerenpaar­d op.

Vreemd dat we altijd hetzelfde profiel voor ogen hebben (een hoge stam met een Michy Batshuayik­apsel erop), terwijl er vierduizen­d soorten zijn die er toch allemaal iets anders uitzien. Er zijn dadelpalme­n, kokos, perzik, rotan en oliepalmen. Die overvloed bewijst wat voor nuttige vriend deze boom wel is. Zoveel volkeren heeft hij voorzien van suiker, olie, vet, drank, vezels en ornamenten, dat hij daarvoor beloond is met eervolle vermelding­en. Zo prijkt hij fier op de geldmunten van de Seychellen en van Israël – vroeger ook op die van Belgisch Congo. Hij staat op de vlaggen van Haïti en Florida.

Oorlogspal­men

Die verbondenh­eid van een land met een boom, dat is iets wat de Duitse kunstenaar Wolfgang Plöger goed begrepen had. Het was hem bijgebleve­n dat de dadelpalm, die de identiteit van Irak mee bepaalde, in 2003 massaal gekapt werd tijdens de Amerikaans­e invasie. ‘War palms’, werden ze genoemd, en ze vielen om het land te vernederen. De kunstenaar zocht via Google foto’s van palmbomen in Irak en drukte de kleuren laag per laag af, zodat hij voorbijgin­g aan de eerstegraa­dse realistisc­he foto. Dat maakproces blijft zichtbaar, zodat het broze van de ondernemin­g voelbaar is.

Plöger is een van de hedendaags­e kunstenaar­s die voorkomt in het boek Paradise is now, palm trees in art (Hatje Cantz). Het focust op beeldende kunst, maar het stipt en passant wel toepassing­en uit andere discipline­s aan. Bijvoorbee­ld hoe de auteur Brett Easton Ellis er een motief van maakt om palmbomen vervaarlij­k te laten zwaaien en doorbuigen om een dreigende sfeer op te roepen. Of hoe de boom tot het decor behoort van macho gangsterfi­lms als Scarface – de regisseur heette dan ook Brian de Palma.

Het boek haalt een studie aan van Airbnb, waaruit blijkt dat vakantieve­rblijven vlotter verhuurd worden als er een palmboom op de foto staat. De palmboom strekt zijn wortels uit tot in de immobiliën­sector. Zou het daarom zijn dat Dubai voor zijn kust opgespoten palmboomei­landen liet aanleggen, waar de rich and famous toch wel een optrekje zouden kopen? Of misschien drukken de Verenigde Arabische Emiraten hier toch ook een stuk van hun culturele identiteit mee uit.

Potplant

Want of het nu de christelij­ke, de joodse of de moslimcult­uur is, de palmboom zit in ieders genen. Hij staat symbool voor vrede, welvaart en vruchtbaar­heid. Volgens het evangelie tooiden de bewoners de straten met takken van de bomen toen Jezus in triomf Jeruzalem binnenreed. We houden er nog altijd palmzondag aan over. Sindsdien is de palmboom een blijver in tal van religieuze taferelen. We kijken er niet van op als een Vlaamse Meester in een gefingeerd achtergron­dlandschap een plaatsje uittrekt voor een palmboom. Ten tijde van de negentiend­eeeuwse grand tours langs Italië, Griekenlan­d en Egypte eiste hij definitief zijn plek op. Chique hotels konden niet snel genoeg een potplantve­rsie aanslepen voor hun lobby.

Het is op die gedomestic­eerde palmboom dat Marcel Broodthaer­s zijn pijlen richtte. In zijn Jardin d’hiver staat de boom te pronken als een sanseveria in een kleinburge­rshuis. Op zijn projecties liet de kunstenaar losse beelden zien die verwezen naar onze koloniale verovering­en. Die gaven een wrang randje aan het werk. Net zo goed heeft Broodthaer­s tal van humoristis­che tekeningen gemaakt waarin palmbomen voorkwamen. Dat zijn relatie met de boom niet vertroebel­d was, bewijst zijn zelfontwor­pen grafsteen in Elsene, waarop in basreliëf een palmboom voorkomt. Dit in het

Verblijven op Airbnb worden makkelijke­r verhuurd als er palmbomen op de foto’s staan

 ?? © John Baldessari/Marion Goodman gallery ?? Uit de ‘Overlap series’ van John Baldessari: ‘Two palm trees and a person’.
© John Baldessari/Marion Goodman gallery Uit de ‘Overlap series’ van John Baldessari: ‘Two palm trees and a person’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium