De Standaard

De palmboom

- Foto uit ‘A few palm trees’.

David Hockney omschreef de visuele kracht van de palmboom als ‘ejaculatoi­r’

Uit ‘Jardin d’hiver’ van Marcel Broodthaer­s. ‘Looking for Cole Porter’.

uitstekend­e gezelschap van een fles, een klok, een pijp, een notenbalk en een schildpad.

Een exDDRinwon­er als Sigmar Polke schakelde de palmboom in, maar ook pinupgirls, flamingo’s en chocola, om een satire te maken op de naoorlogse welvaart. In zijn Duitse variant van de pop art herwerkte hij banale motieven uit advertenti­es. In zijn reeks Höhere Wesen befehlen ontving hij ingevingen van hogere wezens, en stelde hij palmbomen samen met alledaagse objecten als een vouwmeter of brood.

Niemand is beter geplaatst om palmbomen op te voeren dan kunstenaar­s uit Californië. De schilder David Hockney zei zelfs dat hij zich daar in de jaren 60 vestigde ‘voor de mannen en de palmbomen’. In zijn weergave van de stad laat hij zijn homoerotis­che thema’s doorzinder­en. De palmbomen, die in zoveel werk van hem voorkomen, zijn bij hem sensuele en fallische elementen. Bij een toelichtin­g over zijn oeuvre omschreef hij hun visuele kracht ooit als ‘ejaculatoi­r’.

Ook bij Ed Ruscha is Californië altijd op de achtergron­d aanwezig. In zijn fotoboek A few palm trees (1971) maakte hij documentai­re opnames uit zijn leefomgevi­ng. De palmbomen ontdeed hij van hun context, zodat alleen iele, opgeschote­n vormen overbleven. Zijn gouwgenoot John Baldessari vond dat er stilaan wel genoeg gecreëerd was en bediende zich van footage. In zijn Overlap series combineert hij foto’s van palmbomen met beelden van Vikingen of iemand die gewurgd wordt.

Eerlijk over de leugen

In die traditie werkt onze landgenoot Bruno V. Roels verder. ‘Ondanks de talrijke soorten lijkt de palmboom met zijn iconische vorm inwisselba­ar’, zegt hij. ‘Daarom maak ik van één analoge opname talrijke variaties in de donkere kamer. Het charmeert me dat ik daar met een techniek van honderd jaar oud mee kan spelen. Hoewel we beter weten, wordt een foto als waar beschouwd. Ik laat mijn sporen als kunstenaar wel intact – ik ben eerlijk over de leugen. Voorlopig zijn mijn palmboomfo­to’s plagerig en ondeugend. Een politieke laag zit er nog niet in, die zit wel in mijn privéverza­meling palmboombe­elden. Ik ben er nog niet mee klaar. Al is het maar omdat het zo leuk is om te reizen naar al die bestemming­en met palmbomen.’

‘Paradise is now, palm trees in art’ ‘Zollstockp­alme’.

 ?? © Ed Ruscha / gagosian gallery ??
© Ed Ruscha / gagosian gallery
 ?? © estate M. Broodthaer­s ??
© estate M. Broodthaer­s
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Bruno V. Roels / gallery fifty one ??
© Bruno V. Roels / gallery fifty one

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium