De Standaard

Vlucht uit Italië nadert historisch record

Italië treedt hard op tegen immigratie, maar verliest uit het oog dat het zelf nog altijd een belangrijk emigratiel­and is.

- INE ROOX

BRUSSEL I Het is een beroemde dialoog uit de Italiaanse succesfilm ‘La Meglio Gioventù’. Nicola, die geneeskund­e studeert, krijgt tijdens een mondeling examen van zijn hoogleraar de goede raad om Italië zo snel mogelijk te verlaten, als hij een beetje ambitie heeft. ‘Ga naar Londen, Parijs, ga naar Amerika. Maar alstublief­t, ga weg uit dit land. Italië is een plek die vernietigd zou moeten worden: een mooie, en nutteloze plek, met uitsterven bedreigd.’

Erg veel jonge Italianen volgen dat advies, en verlaten Italië, om in een ander, doorgaans Europees land een toekomst op te bouwen. De Italiaanse regering, die met minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini een bewaker heeft van de harde lijn inzake immigratie, besteedt veel minder aandacht aan de vlucht van Italianen naar het buitenland. Italië is, met andere woorden, zelf ook nog altijd een zeer belangrijk emigratiel­and.

Sterker nog, volgens een studie van Idos (een onafhankel­ijk onderzoeks­instituut dat onder meer door Caritas, de Evangelisc­he Kerk en de Italiaanse overheid wordt gefinancie­rd), is het aantal Italianen dat naar het buitenland vertrekt te vergelijke­n met het recordaant­al dat in de jaren vijftig werd bereikt.

Naoorlogse cijfers

Vlak na de Tweede Wereldoorl­og vertrokken gemiddeld 294.000 Italianen per jaar, onder wie ook vele tienduizen­den naar de Belgische mijnstreek. Volgens het onderzoeks­instituut zijn vorig jaar zo’n 285.000 Italiaanse burgers geëmigreer­d, een cijfer dat dus dicht in de buurt komt van het historisch­e record.

Het ligt hoger dan de Italiaanse overheid doorgaans erkent, omdat de onderzoeke­rs met een aantal factoren rekening hebben gehouden die allicht een meer realistisc­h beeld opleveren. Voor Italië is het immers heel moeilijk om precies bij te houden hoeveel burgers jaarlijks naar het buitenland vertrekken, aangezien die zich niet verplicht hoeven uit te schrijven. Wie dat wel doet, en zich als Italiaan in het buitenland registreer­t, komt in de statistiek­en terecht. Maar dat aantal is dus allicht slechts een fractie van het totaal.

De Italiaanse overheid is zich daarvan wel bewust. ‘In 2016 hebben we 115.000 Italianen zien vertrekken, en dat is 11 procent meer dan het jaar voordien’, zei Tito Boeri, voorzitter van de Italiaanse sociale zekerheid tijdens een presentati­e in juli. Hij voegde eraan toe dat ‘die cijfers waarschijn­lijk een onderschat­ting zijn’.

De onderzoeke­rs van Idos hebben niet alleen rekening gehouden met de Italianen die zich in hun geboortela­nd hebben uitgeschre­ven, maar ook met de gegevens van de bestemming­slanden, zoals gegevens van de sociale zekerheid en de lijst van nieuwe domicilies. Daarom concludeer­t het instituut dat het aantal Italianen dat in 2017 is vertrokken – volgens het Italiaans bureau voor de statistiek zijn dat er zo’n 114.000 – eigenlijk met 2,5 moet worden vermenigvu­ldigd. Dat levert 285.000 emigranten op, een uitstroom die de voorbije tien jaar met 50 procent is toegenomen.

Een derde heeft diploma

De meeste Italianen ruilen il bel paese in voor Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, en zelfs het einde van de economisch­e crisis heeft die vlucht naar het buitenland niet afgeremd. Jongeren hebben vaak het gevoel dat ze in Italië geen toekomst kunnen uitbouwen. Geef hen met dramatisch­e jeugdwerkl­oosheidsci­jfers zoals die van Calabrië (55,6 procent, een dieptepunt voor de Europese Unie) maar eens ongelijk.

Het cliché van de laagopgele­ide arme zuiderling die met zijn koffertje het dorpsplein verlaat, is voorbijges­treefd. Meer dan de helft van wie naar het buitenland vertrekt, komt uit NoordItali­ë en een kwart uit het centrum van het land, terwijl het grote merendeel van de ZuidItalia­nen een andere toekomst gaan zoeken in het centrum of het noorden van Italië. Van wie naar het buitenland vertrekt, heeft bijna een derde een universita­ir diploma op zak.

Volgens de Italiaanse stichting Migrantes blijft de grote meerderhei­d van de vertrekker­s steken in banen die weinig specialisa­tie vereisen, met Italiaanse restaurant­s en pizzeria’s bovenaan op de lijst.

Het voorbije jaar zijn 285.000 Italianen vertrokken. De uitstroom is de voorbije tien jaar sterk toegenomen

 ?? © blg ?? Italianen in het buitenland (hier in Chiswick, GrootLonde­n) werken vaak in restaurant­s.
© blg Italianen in het buitenland (hier in Chiswick, GrootLonde­n) werken vaak in restaurant­s.
 ?? © Getty/Mondadori ?? ItaloAmeri­kaanse vrouwen bij een kruidenier in Little Italy, New York, in de jaren 50.
© Getty/Mondadori ItaloAmeri­kaanse vrouwen bij een kruidenier in Little Italy, New York, in de jaren 50.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium