De Standaard

‘Mijn dochter heb ik uit Mosul vrijgekoch­t voor 6.000 dollar’

-

bestempeld als genocide.

Zo’n 200.000 jezidi’s sloegen op de vlucht en kwamen terecht in tentenkamp­en in de Koerdische Regio van Irak. Net als Ghanim, die op het moment van de inval niet in Sinjar was, zitten de meeste daar vier jaar later nog.

Gekidnapt door IS

Op Ghanims lijst van 26 vermiste familieled­en staan nu nog zes namen. De andere twintig, onder wie zijn vrouw en kinderen, konden ontsnappen – of wist hij te redden. Meestal door hen vrij te kopen. ‘In begin ging het om 1.300 of 2.500 dollar. Mijn dochter heb ik voor 6.000 dollar uit Mosul vrijgekoch­t. De laatsten kostten 10.000 tot 20.000 dollar. In totaal heb ik zeker 60.000 dollar besteed. Geld dat ik moest lenen.’

Sommige familieled­en kon hij uit ISgebied halen met hulp van Arabische kennissen, meestal tegen betaling. Als chauffeur op lange routes naar Sinjar had hij een netwerk dat hem hielp zijn verwanten te traceren. Hij toont een foto van een Irakees met de traditione­le mannenhoof­ddoek: ‘Hij hielp me, zelfs zonder geld te vragen’. Maar dat was een uitzonderi­ng: ook Arabieren uit Sinjar sloten zich aan bij IS. ‘Ik hou niet van moslims,’ echoot Ghanim de mening van veel jezidi’s na 2014, ‘maar we hebben hun hulp nodig.’

Een nichtje zit nog in Syrië, en stan overbrenge­n, maar hij wacht tot de lijken worden vrijgegeve­n. Van de ruim zeventig massagrave­n die in Sinjar zijn aangetroff­en, is er door geldgebrek nog geen door forensisch experts onderzocht. De uitkomsten zouden een rol moeten spelen bij de berechting van ISleiders.

Arabische buren

Dat is het enige waarvoor hij wil terugkomen uit Duitsland, waar zijn vrouw en de meeste van zijn kinderen nu wonen. Hij wacht op toestemmin­g om zich bij hen te voegen. Terugkeren naar Sinjar wil hij niet, omdat het een speelbal is tussen de Koerden en Bagdad en beheerst wordt door milities, maar vooral vanwege de pijnlijke herinnerin­gen en de angst voor de Arabische buren ‘die onze kinderen verkochten’.

Een deel van de gemeenscha­p is naar Europa gevlucht, ’die komen nooit meer terug’. Anderen zouden na vier jaar in een tent hun kamp graag ombouwen tot een dorp, maar de Koerdische regering staat dat niet toe. Die wil dat ze uiteindeli­jk teruggaan naar een Sinjar onder Koerdisch bewind. Slechts enkele duizenden deden dat tot nu toe. Maar het is toch jezidigron­d? ‘We willen dit land niet meer’, zegt Ghanim beslist.

JAMEEL GHANIM Jezidi in Baadre

opinie

 ?? © evw ??
© evw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium