De Standaard

200.000ste bezoeker voor Winnetoush­ow

- De Duitsers waren lang voor Karl May verwoede Winnetou, razend

liefhebber­s van indianenve­rhalen. En voor wetenschap­pers is hij niet eens zo belangrijk. ‘Maar als je vergeet hem een ereplaats in je voordracht te geven, heb je het vlaggen’, weet historicus Frank Usbeck uit ervaring. May blijft, 125 jaar na de publicatie van zijn eerste Winnetouve­rhaal, populair.

Het Karl May Museum in Radebeul bij Dresden, de laatste woonplaats van de schrijver, viert dit jaar zijn negentigst­e verjaardag en denkt volop aan uitbreiden en moderniser­en. Over twee jaar wordt begonnen met de bouw van een derde, hypermoder­ne tentoonste­llingsruim­te.

Voor het openluchtt­heater in het nabijgeleg­en Rathen is het eveneens een jubileumja­ar: daar vond tachtig jaar geleden de première plaats van in aanwezighe­id van May’s weduwe Klara. In Bad Segeberg, niet ver van de Deense grens, waar al sinds 1952 Winnetoush­ows worden opgevoerd, werd gisteren de 200.000ste bezoeker van het seizoen verwelkomd – en dat loopt nog tot 2 september.

Vol fouten

May vatte zijn schrijvers­carrière aan toen de populaire leescultuu­r zich begon te ontwikkele­n met stuiverrom­annetjes en feuilleton­s in kranten. ‘May verstond de knepen van het vak’, zegt Usbeck. ‘Hij wist precies wat de mensen wilden lezen.’ De personages, de landschapp­en, de dialogen … het klinkt alsof May er zelf bij was. Nochtans is hij pas op het einde van zijn leven een keer naar de VS gereisd en niet verder westwaarts geraakt dan de Niagara Falls. Dat zijn boeken stijf staan van de historisch­e en etnografis­che fouten, zal zijn bewonderaa­rs een zorg wezen.

May wilde in de eerste plaats geld verdienen. Politieke of ideologisc­he bedoelinge­n had hij niet. ‘Toch slopen de nationalis­tische concepten over de Duitse cultuur in zijn verhalen’, zegt Usbeck. Het is niet moeilijk in Old Shatterhan­d de ‘goedaardig­e Duitse conquistad­or’, de welwillend­e civilisato­r te zien. Het wemelt van de Duitsers in May’s verhalen, maar nooit in de rol van koloniale onderdrukk­er. De ‘slechte blanken’ waren Angelsakse­n.

Kwaad

Zelfs Winnetou, het Apacheoppe­rhoofd, lijkt verdacht veel op een Duits burgermann­etje. Alleen zijn kleding is exotisch; in zijn woorden en daden kunnen de Duitsers zich gemakkelij­k herkennen. May schrijft aan de Apaches karaktertr­ekken toe die eigen zijn aan de ideale Duitser: nobel, trouw, gehecht aan land en volk, één met de natuur.

Het onafscheid­elijke duo trotseert de grootste gevaren, maar uiteindeli­jk overwinnen ze alle kwaad. Dat spreekt volgens wetenschap­pers de lezers aan. De nazi’s namen de techniek over: hoe sterk de vijand ook is, beloofden ze de Duitsers, we zullen overwinnen. (esn)

 ?? © belgaimage ?? Jan Sosniok.
© belgaimage Jan Sosniok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium