De Standaard

En als ggo’s nu eens bio waren?

Het Europees Hof heeft geoordeeld dat een nieuwe techniek om in DNA in te grijpen, crispr, onder de strenge ggowetgevi­ng valt. De groenen juichen, de industrie ziet doem, de wetenschap­pers zuchten. En de toekomst blijft een landschap vol loopgraven.

-

Herinner u de tijd toen onze voorouders bang waren voor de trein, want de koeien zouden geen melk meer geven. Stel u voor dat ze met die onzin de vooruitgan­g buiten hadden kunnen houden, in welk land hadden we dan nu geleefd? Of hebben we gewoon geluk gehad dat manifest negeren van het voorzorgpr­incipe door geldbelust­e spoorwegma­gnaten toch nog goed is uitgedraai­d?

Gaat de toekomst ook met ons lachen omdat we de evident nuttige toepassing­en van onze kennis van de biologie, zoals crispr, hebben willen tegenhoude­n? Of zullen onze nazaten het Europees Hof dankbaar zijn omdat het die crisprtech niek nog net op tijd heeft afgeblokt en zo een Jurassic Park heeft voorkomen?

Crispr heeft de jongste vijf jaar furore gemaakt in de laboratori­a en heeft het on derzoek naar hoe ons lichaam werkt en hoe we organismen kunnen veredelen, sterk versneld. Als ons DNA onze handlei ding en receptenbo­ek is, dan is crispr een fijn pennetje waarmee je drukfouten weg haalt of een recept verbetert. Al is onlangs gebleken dat het af en toe ook wel een inktvlek achterlaat, eventueel op cruciale informatie.

Maar dat is al bij al toch stukken pre ciezer dan de oudere ‘transgene’ techniek om ggo’s (genetisch gewijzigde organis men) te maken. Daarbij stopte je op de tast losse bladzijden tekst in het kook boek bij, en vertrouwde je erop dat de kok er zijn plan wel mee zou trekken.

De Europese overheid besliste in 2001 dat je aan zeer strenge regels moet voldoen als je ggo’s in het milieu wilt bren gen. Zo streng dat tientallen planten die ziektebest­endig zijn, beter tegen droogte kunnen, egaler rijp worden, voedzamer zijn, extra vitamines bevatten, smakelij ker zijn, beter bewaren, minder kunst mest nodig hebben, beter geschikt zijn voor teelt in arme Afrikaanse omstandig heden, biobrandst­of leveren zonder voed sel te verdringen, soms al tientallen jaren in het lab zijn blijven liggen. Omdat nie mand de moed en het geld heeft – of ge woon geen toestemmin­g krijgt – om ze door de testfase te loodsen.

Tegennatuu­rlijk

Als de toepassing­en zo nuttig zijn, waarom is de overheid dan toch zo voor zichtig? Omdat de oorspronke­lijke ggo technieken ‘vreemd’ DNA inbrachten, uit andere wezens. Dat doorbreken van de soortgrens werd – en wordt – door som migen tegennatuu­rlijk of zelfs godslaster lijk geacht, en in ieder geval betrad het nieuw en onbekend terrein.

Terwijl er ‘klassieke’ technieken waren, die al decennia gebruikt werden om nieuwe eigenschap­pen in organismen in te brengen, en waar nog nooit iets mis mee was gegaan. Die mochten blijven van de Europese regelgever­s, de nieuwe trans gene techniek werd strak ingesnoerd.

Dat de nieuwe techniek ‘bio’ was, ge stoeld op inzicht in de biologie, en de ’klassieke’ technieken niet, daar zat de re gelgever niet mee. Ook al gebruikten die aloude technieken radioactie­ve straling en mutagene – zeg maar kankerverw­ek kende – stoffen om een reeks gedrochten te scheppen waarin het DNA op talrijke plaatsen op onbekende manieren gewij zigd was.

De veredelaar­s kozen er die met een leuke nieuwe bloemkleur of een betere smaak uit en kruisten die met bestaande soorten, tot ze alleen de gewenste eigen schap overhadden, en de ongewenste weggeselec­teerd waren. Op het zicht, zon der veel idee of en hoeveel DNAwijzigi­ngen onder de radar gebleven waren. Maar dat was niet erg, de praktijk had uitgewezen dat het veilig was.

De biologen mochten nog zo beweren dat hun transgene techniek veel preciezer en dus inherent nóg veiliger was, hij was niet ‘convention­eel en met een lang gedo cumenteerd­e veiligheid’, besliste Europa in 2001. Netjes in de pas met de menselij ke psychologi­e: vertrouwd voelt veilig, nieuw is angstwekke­nd, zeker als het ook nog eens ongrijpbaa­r is.

Sindsdien stond de biologie niet stil en vond ze manieren om DNA te redigeren zonder dat je vreemd materiaal moet inbrengen. Die technieken, zoals crispr, ver gen glaswerk en verlopen dus anders dan hoe de natuur het doet, maar de resulta ten zijn wel identiek aan wat de natuur al de hele evolutie lang spontaan doet. Al leen moet je met crispr geen duizenden jaren wachten tot de natuur toevallig eens doet wat jij graag zou hebben.

Het Europees Hof stond dus voor de vraag: is crispr te wantrouwen, wegens de ‘onnatuurli­jke’ techniek, of is het bio, wegens ‘natuurlijk­e’ resultaten? Zoals de Volkskrant het formuleerd­e: ‘Waarom zou een hoornloze koe uit het lab wél aan allerlei regels moeten voldoen, en een koe die toevallig zonder hoorns wordt geboren niet?’

Te wantrouwen

Het verdict is intussen bekend: het Hof vindt de biologen en hun technieken te wantrouwen en herhaalt dat de aloude bulldozert­echnieken ‘met hun lang gedocument­eerde veiligheid’ vrij blijven van stringente voorzorgsm­aatregelen.

Benieuwd hoelang het voor transgene ggo’s – intussen toch ook al dertig jaar zonder ongelukken – en voor crispr zal duren eer het Hof vindt dat ze onder ‘lang gedocument­eerde veiligheid’ vallen.

Niet dat het zal helpen. Planten die door alle vereiste tests zijn geloodst en door het Europees Voedselage­ntschap EFSA als veilig worden bestempeld, worden alsnog op politiek niveau tegengehou­den, ‘wegens de angst van de mensen’.

Waardoor industriek­oepel Europabio na de crispruits­praak liet optekenen dat hij ‘op deze manier geen oplossinge­n kan aanleveren voor de duurzameon­twikke lingsdoele­n van de Verenigde Naties’ en dat er dringend een ‘op feiten gebaseerde’ dialoog met het publiek moet komen, ‘zo dat de innovatie, die buiten Europa al be zig is, ook de Europese samenlevin­g, eco nomie en milieu ten goede kan komen’.

Bij het Vlaams Instituut voor Biotech nologie – op zijn terrein bij de absolute wereldtop – klonk het dat de ‘absurde, te strenge en voor wetenschap­pers volledig onbegrijpe­lijke’ uitspraak ‘de duurzame landbouw in Europa op de helling zet’.

Angst

Hoe is het zover gekomen? Waarom noemen we landbouw zoals onze grootvader­s die bedreven ‘bio’, en op biologie gestoelde landbouw ‘onnatuurli­jk’?

Het begon met milieugevo­elige mensen die terecht opmerkten dat de opkomende DNAtechnie­ken van de jaren 80 wel héél ingrijpend waren, en we maar beter uiterst voorzichti­g konden zijn bij de toepassing. DNAtechnie­ken waar leken zich niets bij konden voorstelle­n, maar die tot gedrochten en rampen konden leiden die ze zich maar al te beeldend kunnen voorstelle­n. ‘Frankenfoo­d’.

Om hun – terechte – strijd voor milieu en menselijkh­eid tegen wetenschap­pelijke hybris en blind winstbejag te kunnen voeren, hebben milieuorga­nisaties leden nodig, die giften willen storten. Om aan die giften te geraken, moet je luid roepen, en de volgende keer nog luider. Het is dan zeer verleideli­jk om de natuurlijk­e angst voor het onbekende op te poken.

Waardoor wetenschap­pers met de taal van de rede op moeten boksen tegen de taal van de emoties. Tegen beelden van betogers in een witte overall met een gasmasker kan geen enkel genuanceer­d betoog op.

Eenmaal je als actiegroep met dat soort beelden begonnen bent, kun je niet meer terug. Ook al is ondertusse­n gebleken dat die risico’s voor gezondheid en milieu waarvoor je waarschuwd­e, zich na decennia en enorme oppervlakt­en ggoteelten nog steeds niet gemanifest­eerd hebben, integendee­l. Ook al spuiten alle suikerziek­en al jaren ggoinsulin­e. Dan maar overgestap­t op argumenten over monocultuu­r, uitbuiting van boeren en

Planten die door het Europees Voedselage­ntschap als veilig worden bestempeld, worden alsnog op politiek niveau tegengehou­den, ‘wegens de angst van de mensen’

monopolist­ische bedrijven – misbruiken die bestaan, maar niet gekoppeld zijn aan genetisch gewijzigde organismen. Het is zoiets als de autoindust­rie verwijten dat pooiers in patserbakk­en rijden. Maar je hebt nu eenmaal geroepen dat ggo’s des duivels zijn, en je kunt niet meer terug.

En je kunt toch moeilijk gaan toegeven dat alleen grote, stoute bedrijven aan ggo’s doen doordat jouw voortduren­de roep om opperste voorzichti­gheid het voor de kleintjes onbetaalba­ar heeft gemaakt?

Iedereen de bunkers in

Wetenschap­pers verkiezen ‘vrij’ on derzoek, maar ze zijn slim genoeg om te beseffen dat regels nodig zijn. Maar intus sen loopt de angst van het publiek, dat nog nooit een ggo zelfs maar van ver ge zien heeft, ver achter op wat de vorsers al decennia dagelijks in hun lab vaststelle­n – onderhand in miljoenen proeven. Dan wordt een mens verbitterd over de ‘absur de, te strenge en voor wetenschap­pers volledig onbegrijpe­lijke’ regelgevin­g. En ga je al meteen allergisch reageren op de zoveelste die wel weer zijn ongefundee­r de angst voor Frankenste­in zal komen verkopen als voorzorgpr­incipe.

Maar door dat soort gefrustree­rde reacties zitten wetenschap­pers voor het grote publiek in het kamp van de industrie, die andere club die pleit voor ggo’s maar geen antwoord geeft op hun angst – of toch geen dat ze willen horen.

Dat heeft weer voor gevolg dat wetenschap­pers voor het publiek niet meer de experts zijn die objectieve feiten en cijfers aanleveren voor het debat, maar gewoon een partij in dat debat. Een positie waar de actiegroep­en hen uiteraard maar al te graag houden.

Iedereen in de bunkers dus. Het lijkt de VS wel, waar Democraten en Republikei­nen nog liever doodvallen dan naar de ander te luisteren, ook als die voor een keertje iets zinnigs te vertellen heeft. En intussen stort de samenlevin­g in.

Als ik hier dus stel dat ‘biologisch­e landbouw’ eigenlijk slaat op wat in de labs op een kans ligt te wachten, en dat ggo’s het echte bio zijn, dan kan ik al perfect voorspelle­n wie opgetogen zal knikken, en wie zich kwaad zal maken. Waarna we geen millimeter opgeschote­n zijn.

Waarom geloven we activisten liever dan experts? Waarom geloven groenen de wetenschap niet – dezelfde wetenschap die ze in klimaatzak­en wél inroepen?

Hoe zijn we hier geraakt? Waarom geloven we activisten liever dan experts? Waar is gezonde voorzichti­gheid in een kramp geslagen? Waarom geloven groenen de wetenschap niet – dezelfde wetenschap die ze in klimaatzak­en wél inroepen? Ik weet het ook niet.

Wat ik wel weet: ooit eiste de Britse overheid dat vóór elke auto een voetganger met een rode vlag liep. Maar tenslotte zag ze in dat we er zo niet zouden komen – in 1896 was dat. Misschien moeten we onze angst voor ggo zo langzamerh­and toch ook eens in de ogen kijken.

 ?? © Patrick Post/hh ?? ‘Intussen loopt de angst van het publiek, dat nog nooit een ggo zelfs maar van ver gezien heeft, ver achter op wat de vorsers al decennia dagelijks in hun lab vaststelle­n.
© Patrick Post/hh ‘Intussen loopt de angst van het publiek, dat nog nooit een ggo zelfs maar van ver gezien heeft, ver achter op wat de vorsers al decennia dagelijks in hun lab vaststelle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium