De Standaard

Jolien D’hoore start EK met brons in scratch

Baanwielre­nster Jolien D’hoore bleef eerder rustig bij haar medaille op het EK. ‘Eigenlijk was dit nummer voorbereid­ing.’

-

‘De benen voelden goed en het vertrouwen kreeg een boost met het oog op de ploegkoers van dinsdag’

GLASGOW I Voor het eerst ging op het EK in Glasgow het Belgisch vaandel hoog de lucht in. Jolien D’Hoore tekende met haar brons op de scratch voor die primeur, maar dat zette geen mens aan tot wild geraas. Klaterbron­s, zo voelde D’Hoore het zelf ook aan. De scratch staat niet op het olympische programma en dat scheelt een pak in de evaluatie. ‘Eigenlijk was dit nummer vooral een voorbereid­ing op de ploegkoers van dinsdag. Daarom heb ik geprobeerd om de race hard te maken, maar ze lieten me niet gaan. Ach, wat maakt het uit? De benen voelden goed en het vertrouwen kreeg een boost.’

De andere Belgen in de Sir Chris Hoy Velodrome hadden ook al enkele knappe prestaties laten noteren. In de ploegenach­tervolging lieten zowel de vrouwen – zesde plaats – als de mannen – zevende stek – de op één na beste Belgische chrono ooit noteren. In de scratch bij de mannen strandde Lindsay De Vylder op de tiende plaats.

Een dik dozijn Belgen draait de volgende dagen met wisselende kansen op succes rondjes in Glasgow. Van dit legertje landgenote­n in lycra bezit Kenny De Ketele op de puntenkoer­s het meeste podiumpote­ntieel. In dat onderdeel heeft de 33jarige routinier al drie WKmedaille­s in de kontzak steken. De Ketele is ook als partner van opkomend talent Robbe Ghys in de ploegkoers een kandidaat voor eremetaal.

In de vrouwensec­tie bouwden Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky in de ploegkoers een stevige reputatie uit, met hun Europese titel in 2016 en hun wereldtite­l in 2017. Daarnaast reikt Kopecky ook in de puntenkoer­s naar eremetaal en kan ze scoren in het omnium. Wereldkamp­ioene Nicky Degrendele verdedigt de Belgische eer in het keirin, maar in de coulissen heerst de vrees dat het Japanse avontuur haar conditie al te veel heeft aangetast.

 ?? © belga ?? Jolien D’hoore pakt de eerste Belgische medaille in Glasgow.
© belga Jolien D’hoore pakt de eerste Belgische medaille in Glasgow.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium