De Standaard

RECHT OP WERKENDE OVERHEIDSI­NSTELLINGE­N

-

Als er bij een medisch ingrijpen iets fout loopt waardoor je gezondheid­stoestand nog erger wordt dan hij al was, dan is het laatste dat je nodig hebt, een juridische strijd. De oprichting van het Fonds voor Medische Ongevallen was een zegen: het zou een snel alternatie­f zijn voor het eindeloze juridische getouwtrek voor de rechtbank.

Helaas, het werd een maat voor niets. Het Fonds startte met een achterstan­d, kampt met ICTproblem­en en fout management. Maar ook met een te klein budget, waardoor het niet de middelen heeft om de juiste competente mensen aan te trekken die de nodige klinische en gespeciali­seerde ervaring hebben. Die meest competente mensen zitten bij de concurrent­ie, waar ze een pak beter betaald worden.

Het zijn allemaal euvels waar wel meer overheidsi­nstellinge­n aan lijden. Vorig jaar nog werd uitgebreid de malaise bij het Directoraa­tGeneraal voor Personen met een handicap in de krant uit de doeken gedaan, een dienst waar mensen met een handicap normaal terecht zouden kunnen met al hun vragen rond uitkeringe­n. Maar waar maandenlan­g geen telefoon werd opgenomen. En de ICTproblem­en bij justitie zijn al twintig jaar een klassieker.

Slecht werkende overheidsi­nstellinge­n fnuiken het vertrouwen van de burger in de politiek en de overheid, terwijl dat vertrouwen al niet hoog is. Voor mensen in een kwetsbare positie is dat des te pijnlijker.

Dat minister Maggie De Block de werking van het Fonds nu laat onderzoeke­n, komt rijkelijk laat en of het veel soelaas zal brengen, is nog maar de vraag. Want een audit brengt maar iets op als je er ook lessen uit wil trekken en de problemen wil aanpakken.

Als men een snel en efficiënt alternatie­f voor de rechtbank wil, dan moet men bij de overheid bereid zijn om qua verloning te concurrere­n met de privémarkt. En moet er ook eens goed gekeken worden naar de manier waarop het Fonds werkt en of er geen systeemfou­t in het geheel zit. Interprete­ert het Fonds de wet niet te eng? En moet er niet meer gekozen worden om zo snel mogelijk bemiddelaa­rs in te schakelen? Dat is voor de meeste mensen de meest bevredigen­de manier om het onrecht dat hen overkomen is, te verwerken en een plaats te geven.

Een alternatie­f waarbij alsnog vaak naar de rechtbank wordt gestapt, is geen alternatie­f. Dan kan men net zo goed meteen naar de rechtbank gaan.

Een alternatie­f waarbij alsnog vaak naar de rechtbank wordt gestapt, is geen alternatie­f

 ??  ?? COMMENTAAR INGE GHIJS
COMMENTAAR INGE GHIJS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium