De Standaard

De Duitse fascinatie voor Native Americans

-

Winnetou was een goede Duitser

Affiches van AfD, de Italiaanse Lega, de jeugdafdel­ing van de Oostenrijk­se FPÖ. ‘Als vandaag zou leven, zou hij

aldus de AfD. In Bad Segeberg wordt vertolkt door de bekende Duitse acteur ruste Romeinse legioenen ver sloegen onder leiding van de dap pere krijgsheer Hermann der Che rusker, alias Arminius.

Behalve Germania (98 n. Chr.) van de Romeinse schrijver Tacitus waren er nauwelijks bronnen over de Germanen, maar de Duitsers geloofden dat ze veel over hen konden leren van de ‘indianen’. Volgens de evolutiele­er evolueren volkeren immers langs eenzelfde lijn en zitten primitieve stammen in een ontwikkeli­ngsfase die meer geëvolueer­de volkeren al hebben doorgemaak­t. Met andere woor den: de Duitsers keken naar de ‘indianen’ om zichzelf te door gronden.

Lotgenoten

Het ging daarbij niet om de echte Native Americans, maar om een geromantis­eerd beeld van de bewoners van de Great Plains, zo als op de schilderij­en van de Zwit ser Karl Bodmer en de Amerikaan

George Catlin (17961872), die zijn werk aan Europese galerijen kwam slijten: zonder vrees, nobel, fier te paard en getooid met prachtige veren. Ook De Laatste der Mohikanen (1826) van de Amerikaan James Fenimore Cooper, dat in Duitse vertaling onmiddelli­jk een bestseller werd, had grote invloed op de stereotype­ring. En natuurlijk de Buffalo Bill Shows (1890).

De 19deeeuwse nationalis­ten stelden de Native Americans voor als één volk en het conflict met de oprukkende Europeanen als een rassenoorl­og tussen ‘rood’ en ‘wit’. En net als de ‘indianen’ zijn de Duitsers volgens hen verbonden door Blut und Boden. De nationaals­ocialisten zouden die stelling verder radicalise­ren.

‘De nazi’s speelden handig in op het Indianeren­thusiasmus van de Duitsers’, zegt Usbeck. ‘In hun propaganda stelden ze Native Americans en Duitsers als lotge

 ??  ??
 ??  ?? Winnetou
Winnetou
 ?? © rr ?? Sitting Bull op de AfD
© rr Sitting Bull op de AfD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium