De Standaard

Winnaars Theater Aan Zee kleuren erg divers

Theater De laureaten van Theater Aan Zee waren nog nooit zo kleurrijk. De Nederlands­e actrice Khadija El Kharraz Alami viel twee keer in de prijzen.

- FILIP TIELENS © rr

Op de slotavond van Theater Aan Zee (TAZ) werden traditiege­trouw prijzen uitgereikt aan de meest beloftevol­le jonge artiesten. Khadija El Kharraz Alami won zowel de KBC Jongtheate­rprijs als de Muzeeum jongerenpr­ijs. De jury omschreef haar solo Nu ben ik Medea als een ‘sterk coming of ageverhaal, waarbij de actrice een dialoog aangaat tussen haarzelf als jonge Ne derlandse met een Marokkaans­e achtergron­d en het antieke personage Medea.’

De Sabam Jongtheate­rschrijfpr­ijs ging naar Luanda Casella, een Braziliaan­se die sinds 2006 in België woont en werkt. Haar solo Short of lying is een soort TEDtalk over de kracht van storytelli­ng en hoe die misbruikt kan worden voor commerciël­e clickbait. Met ook Simone Atangana Bekono, die de Poëziedebu­utprijs won, stond er heel wat kleur op het podium.

De Jongmuziek­prijs ging naar de groep Vito. Acteur Florian Myjer en muziekgroe­p Denali Wrench wonnen residentie­tijd in cultuurcen­trum De Grote Post in Oostende. Maren Merckx en Barbara Claes, tot slot, wonnen elk een Crossoverp­rijs voor hun multimedia­le projecten.

Recordedit­ie

Curator Barbara Raes bouwde dit jaar een programma op rond rituelen. Zo werd op de laatste dag van TAZ het vonnis uitgesprok­en in de Rechtszaak tegen de dood, waarmee het festival opende. Het hof van assisen, samengeste­ld uit fes tivalpubli­ek, sprak de dood vrij over de volledige lijn. Volgens hen is de dood het gevolg en niet de oorzaak van het lijden dat bij sterven komt kijken.

Het was tien dagen ontzettend druk op Theater Aan Zee. Dat vertaalt zich ook in de cijfers. Met 60.000 verkochte tickets (12 procent meer dan in 2017) en een zaalbezett­ing van 90% was dit een recordedit­ie. Het mooie weer zorgde ook voor extra veel volk in festivalce­ntrum Café Koer in het Leopoldpar­k.

TAZ zoekt voor volgend jaar naar extra locaties. Na de soap rond het al dan niet gebruiken van het Casino Kursaal en de door de Oostendse politiek afgeketste voorstelle­n om uit te wijken naar Bredene, wil TAZ komende editie extra inzetten op locatievoo­rstellinge­n om aan de grote vraag naar tickets te voldoen. In 2019 wordt de VlaamsNede­rlandse theatermak­er Lucas De Man gastcurato­r. Zijn centrale thema wordt ‘betrokkenh­eid’. Khadija El Kharraz Alami.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium