De Standaard

Droogte nekte de Maya’s

- (pvd)

De Mayabescha­ving in CentraalAm­erika ging wel degelijk ten onder aan een periode van ernstige droogtes, aan het eind van het eerste millennium.

Dat het tijdens de ‘terminale klassieke periode’, zeg vanaf het jaar 800, droog was, en dat de klassieke Mayasamenl­eving toen instortte, dat wisten we al. Maar in hoeverre had het een met het ander te maken? Een artikel in Science komt nu met cijfers.

Nicholas Evans (Cambridge) en collega’s konden de isotopensa­menstellin­g van het water in het Chichancan­abmeer in Yucatan reconstrue­ren. Via de omweg van het gips in boorkernen van de meerbodem. Dat gips is in de loop der jaren in laagjes afgezet. Je hebt maar de laagjes te tellen, zoals boomringen, en je krijgt een goede datering. Al is de praktijk een stuk lastiger dan hier voorgestel­d.

Het gips neemt in zijn kristalstr­uctuur water uit zijn omgeving op. Dat water zit chemisch zo goed vastgeklon­ken dat het eeuwenlang blijft waar het is. Van zowel het waterstof als het zuurstofat­oom in water bestaan verschille­nde versies – isotopen – die chemisch volstrekt identiek zijn, maar een iets andere massa hebben. Omdat ‘licht’ water iets gemakkelij­ker verdampt dan water dat een tikje zwaar der weegt, en omdat verdamping uiteraard met temperatuu­r te maken heeft, kun je uit de verhouding tussen de isotopen in het water afleiden hoe warm het was toen het vastgeklon­ken werd in gips. Ook regenval en relatieve vochtighei­d kun je via gelijkaard­ige redenering­en reconstrue­ren.

Het vergt uiterst precies priegelwer­k, en ze testten hun methode eerst op stalen van 1994 tot 2010 waarvan ze het bijbehoren­de weer kenden, maar uiteindeli­jk konden de onderzoeke­rs besluiten dat in de laatste twee eeuwen van het eerste millennium de regenval met de helft omlaag ging, en in piekperiod­es zelfs met zeventig procent. De relatieve vochtighei­d van de lucht moet 2 tot 7 procent lager geweest zijn dan vandaag. Woestijnom­standighed­en, zeg maar.

Hoewel de Europese kolonisato­rs de droogtes van 15351560 en 17651773 beschreven als periodes met hoge sterfte, hongersnod­en en volksverhu­izingen, waren ze in het gips in het meer niet eens te zien. Dat geeft een idee van hoe sterk de lange droge periode voor het jaar 1000 er ingehakt moet hebben.

In de laatste twee eeuwen van het eerste millennium ging de regenval met de helft omlaag

 ?? © Mark Brenner ?? De regengod van de Maya’s.
© Mark Brenner De regengod van de Maya’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium