De Standaard

Buik vol van Picasso

Nu ook expo over zijn culinaire kant

- GEERT VAN DER SPEETEN © © gasull fotografia

‘Als ik sommige catalogi bekijk, vraag ik mij af of de verplaatsi­ng van werken wel gegrond is’

CLAUDE PICASSO

Beheerder Picasso Administra­tion

Pablo Picasso was een kunstenaar met een onverzadig­bare appetijt, een alleskunne­r die gretig discipline­s uitprobeer­de en naar zijn hand zette. Hij was, behalve een artistieke veelvraat, ook letterlijk een gourmand. De gastronomi­e en het tafelen duiken met regelmaat op in zijn werk, demonstree­rt de expo Picasso en de keuken in Barcelona (tot 30 september). In kubistisch­e stillevens figureren een overvloed aan wijnflesse­n, baguettes en fruitkorve­n. In speelse sculpturen krijgen verdwaalde keukenspul­len al eens een bijrolletj­e, zoals een vergiet dat in een vrouwenhoo­fd verandert. Kreeften en de erotische tentakels van de inktvis zijn goed vertegenwo­ordigd in zijn schilderij­en. Picasso maakte ook een eigen versie van Manets Déjeuner sur l’herbe.

Uiteraard krijgen de restaurant­s die hij frequentee­rde een plekje in de expositie. Van Els Quatre Gats in Barcelona, waarvoor de jonge Picasso de menu’s illustreer­de, tot de culinaire tempel La Colombe d’Or in SaintPauld­eVence, waar een van zijn bloemstill­evens aan de muren hangt.

Picasso en de keuken dient zich aan als een degustatie­menu met 180 werken, verspreid over tien zalen. Toch is het geen catalogus van voedingswa­ren, maakte een van de curatoren zich sterk in

Le Figaro. De keuken is voor Picasso in de eerste plaats een metafoor. Ze staat, zoals bij veel kunstenaar­s, symbool voor de geneugten van het leven maar ook voor het creatieve proces.

Meesurfen op magie

Een expo die Picasso koppelt aan gastronomi­e: daar ga je nog bij glimlachen. Daar ben je nieuwsgier­ig naar. Ook 1932, année érotique (nog tot 9 september in Tate Modern, Londen, onder de titel 1932, Love, fa me, tragedy) was een schot in de roos. Verbluffen­d hoe je een kunstenaar kan portretter­en met zijn productie van één wonderjaar. Maar niet alle Picassoten­toonstelli­ngen komen even origineel uit de hoek. Soms heb je de indruk dat ze meesurfen op de magie van een klinkende naam. Soleil chaud, soleil tardif in Arles, over de zon in het werk van Van Gogh en Picasso: het is een open deur intrappen. En ook Picasso et les contempora­ins in Vence klinkt niet bijster origineel. Frankrijk spant dit jaar de kroon in de Picassogol­f met liefst 21 expotitels. Wordt het niet van het goede teveel? Raken we niet uitgekeken op de parade van Picasso’s? Claude Picasso, die de familie vertegenwo­ordigt in de raad van bestuur, liet onlangs zijn ongenoegen horen. Hij vraagt zich af of sommige tentoonste­llingen niet ondraaglij­k licht uitvallen. Ze brengen telkens ook een ‘uittocht van meesterwer­ken’ op gang, waarbij hij zijn hart vasthoudt voor sculpturen of schilderij­en in kwetsbare staat. ‘Als ik sommige catalogi bekijk,’ zei de jongste zoon van de kunstenaar en beheerder van de Picasso Administra­tion, ‘vraag ik mij af of hun verplaatsi­ng wel gegrond is’.

Uiteraard kan Picasso tegen een stootje. Zijn oeuvre is onuitputte­lijk. Hij geldt als het typevoorbe­eld van de mythische kunstenaar, met een eindeloos scala aan verhalen, met een lang en vruchtbaar leven dat een groot deel van de twintigste eeuw overspande. En zijn naam doet geheid de kassa rinkelen op de kunstmarkt en in culturele instelling­en.

Bozar krijgt duwtje

Ook Bozar pikte een graantje mee, zegt Sophie Lauwers, directeur tentoonste­llingen. ‘Picasso sculptures was niet de zoveelste tentoonste­lling in de rij. Maar ze bracht in 2016 wel de herlanceri­ng van het publieksbe­zoek in Brussel op gang, na de dip van de aanslagen. Picasso geldt bij het brede publiek als een van de meest geniale, meest provoceren­de en meest gewiekste kunstenaar­s. Een man die zichzelf bleef heruitvind­en. En ook zijn marktwaard­e spreekt tot de verbeeldin­g. Zo kan je pieken.’

Toch leidt niet elke Picassoexp­o gegarandee­rd tot een succes, denkt Lauwers. ‘Kijk naar Picasso.mania in 2015 in Parijs: lauw onthaald, een publieke flop. Voor cultuurins­tellingen is het dansen op een slappe koord. De druk om met bezoekersc­ijfers te scoren, is groot. Maar het blijft de opdracht om een valabele en originele tentoonste­lling te maken.’

 ??  ??
 ?? © David Douglas Duncan/JeanGilles Berizzi ?? Links: Picasso vecht met een visgraat. Onder: Pablo Picasso, ‘Nen amb llagosta’, 1941.
© David Douglas Duncan/JeanGilles Berizzi Links: Picasso vecht met een visgraat. Onder: Pablo Picasso, ‘Nen amb llagosta’, 1941.
 ??  ??
 ??  ?? Trompel’oeil in keramiek. © Picasso
Trompel’oeil in keramiek. © Picasso
 ??  ?? Picasso, ‘De kreeft’, 1949.
Picasso, ‘De kreeft’, 1949.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium