De Standaard

GEEN SCHOENEN MEER POETSEN IN DE KAZERNE

- KAREL VERHOEVEN

Met de herinvoeri­ng van de militaire dienstplic­ht waart een oud nieuw idee door Europa. Ook de voorzitter van de Duitse regeringsp­artij CDU gooit het nu op tafel. In Frankrijk wordt een maand ‘nationale dienst’ vanaf volgende zomer realiteit. De debatten tekenen de tijdgeest. Het gaat niet zozeer over het versterken van de defensie. Dienstplic­ht heet een vorm van burgerenga­gement tegenover de natie te zijn. Daaraan wordt overal in Europa een tekort gevoeld.

Het idee dat burgers opnieuw zelf de wapens moeten opnemen, is te romantisch geworden voor de militaire realiteit. De klok kan niet worden teruggedra­aid. Militairen zijn goed getrainde hightech profession­als. Ook de Belgische minister van Defensie, Steven Vandeput (NVA), juichte een herinvoeri­ng van de dienstplic­ht niet toe toen de discussie eerder dit jaar al eens opflakkerd­e bij de Zweedse herinvoeri­ng. Een derde van de Belgische soldaten is ouder dan vijftig, het leger heeft duizenden vacatures. Maar tienduizen­den jongens en meisjes (de gelijkheid geldt ook voor de dienstplic­ht) van de schoolbank­en naar kazernes sturen, zal vooral geld kosten en aversie opwekken. Militaire operaties vergen serieuze gevechtstr­oepen.

Er zit een symbolisch­er verlangen achter die nationale dienst. De relatie tussen de natiestaat en zijn burgers is te berekend geworden. De burger stelt zich tegenover zijn overheid op als een consument. Logisch want zijn overheid heeft hem de voorbije jaren consequent aangesprok­en en betutteld als consument. De overheid levert een dienst, de burger betaalt. De taal van het marktconfo­rm denken is het onderwijs, de zorg en zelfs de veiligheid binnengedr­ongen. Almaar meer diensten zijn geprivatis­eerd of overheidsa­gentschapp­en gedragen zich zo. Nu duikt plots de uitdagende vraag op wat er aan collectiev­e betekenis rest. Wat is er nodig om een Duitser, Fransman of Belg te zijn? Wat zijn de gedeelde waarden en wat hebben we ervoor over om ze te beschermen? In de woelige Franse discussies die leidden tot de ingekorte nationale dienst, stonden veiligheid en defensie evenzeer in het teken van veerkracht, engagement, rechten en plichten, herinnerin­g en geschieden­is. Burger zijn van een natie is een verantwoor­delijkheid. Die moet je toegewezen krijgen.

Dat iedereen daarvoor bij het leger moet, is een gepasseerd station. Schoenen poetsen in een kazerne is een te naargeesti­g tijdverlie­s. Maar die discussie over hoe wij ons meer kunnen engageren als burgers, moet wel worden gevoerd. Ze is in elk geval zinvoller en fundamente­ler dan een volgend rondje identiteit­sdebat.

Wat is er nodig om een Duitser, Fransman of Belg te zijn?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium