De Standaard

Fiscale symbolen van Di Rupo gaan voor de bijl

De regeringMi­chel heeft al diverse fiscale symbolen van haar voorganger gesloopt. Het belastingb­eleid krijgt de kleur van de huidige machthebbe­rs.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I Het jongste slachtoffe­r is de hogere belasting die de regeringDi Rupo – met daarin ook Open VLD, MR en CD&V – bedrijfsle­iders wou laten betalen die via hun vennootsch­ap een ‘gratis’ woning hebben. Het voordeel waarop die belasting betaald moet worden, werd zo goed als verdubbeld, maar tijdens het jongste zomerakkoo­rd opnieuw gehalveerd (DS 6 augustus). Ook omdat rechtspraa­k erop gewezen had dat de regeling discrimine­rend is. Het is zeker niet het eerste fiscale symbool van de regeringDi Rupo dat – soms onder impuls van rechtspraa­k – voor de bijl ging.

Fairnessta­x

Elk jaar doken lijstjes op van grote bedrijven die miljoenen of zelfs miljarden winst maken, maar geen eurocent belasting betalen, bijvoorbee­ld door gretig gebruik te maken van de notionele interestaf­trek. Met haar ‘fairnessta­x’ probeerde de regeringDi Rupo dat beeld te keren. Het ging om een bijzondere bijdrage van vijf procent op de uitgekeerd­e dividenden. Die belasting was geen lang leven beschoren. In 2016 maakte het Europees Hof van Justitie er al bezwaar tegen en in 2018 volgde de doodsteek door het Grondwette­lijk Hof.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) had de fairnessta­x intussen begraven. Niet dat er nu geen minimumbel­asting meer bestaat. Bij de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng werd bepaald dat bedrijven die minstens een miljoen euro winst maken, op 30 procent van hun winst de volle pot belasting moeten betalen. Maar het is niet daarmee dat deze regering uitpakt, maar met de verlaging van het tarief in de vennootsch­apsbelasti­ng.

Fiscale amnestie

Ook aan het principe van fiscale amnestie zou de regeringDi Rupo een einde maken. Met een aantrekkel­ijke regeling kregen fiscale zondaars nog een allerlaats­te kans om te biecht te gaan. Nadien zouden ze onverbidde­lijk bij de lurven gepakt worden.

Maar die allerlaats­te kans bleek dan toch niet de allerlaats­te te zijn. Michel & co. voerden in 2016 een nieuw permanent systeem van fiscale regularisa­tie in. De boete die belastingz­ondaars moeten betalen, stijgt tot 2020 wel jaar na jaar.

Lagere btw op elektricit­eit

Dat de regeringMi­chel de btw op elektricit­eit opnieuw optrok, is een verwijt dat ze door de linkse oppositie het meest naar haar kop geslingerd krijgt. De btwverhogi­ng dient om de taxshift te financiere­n, waarbij de focus vooral ligt op het minder belasten van de inkomsten voor wie werkt.

De btwverlagi­ng die de regeringDi Rupo had ingevoerd, wilde vooral iets aan de loonhandic­ap doen, zonder meteen te grijpen naar een indexspron­g. Dankzij een lagere elektricit­eitsprijs werd de spilindex minder snel overschred­en, waardoor de lonen minder snel omhoog gingen. Een om weg die de regeringMi­chel niet nodig vindt. Die indexspron­g was voor deze regering geen probleem, ze is er zelfs trots op – behalve CD&V dan.

Liquidatie­bonus houdt stand

Niet alle Di Rupobelast­ingen gingen voor de bijl. Bedrijfsle­iders liepen storm tegen de verhoging van de liquidatie­bonus die de regeringDi Rupo had ingevoerd. ‘Dat is een aanslag op ons pensioen’, luidde het unisono. De belasting op die opgepotte winst werd onder Di Rupo opgetrokke­n van 10 naar 25 procent. En daar is niks aan veranderd.

Van Overtveldt beval zijn administra­tie eind vorig jaar wel om de jacht op de liquidatie­bonus te staken. Heel wat bedrijfsle­iders vonden dat de fiscus hen ten onrechte toch 25 procent aanrekende. Ze hadden net voor de inwerkingt­reding van de nieuwe regels – in oktober 2014 – hun vennootsch­ap vereffend. Maar zo’n vereffenin­g gebeurt niet in één dag. De fiscus probeerde om bedrijfsle­iders van wie de vereffenin­g voor oktober 2014 niet helemaal rond was, toch nog 25 procent te laten betalen. Daar stak Van Overtveldt een stokje voor.

De indexspron­g was voor deze regering geen probleem, ze is er zelfs trots op – behalve CD&V dan

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium