De Standaard

‘Lage prijzen én transparan­tie: onmogelijk’

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES © bsip

De kritiek op het geneesmidd­elenbeleid van Open VLDministe­r Maggie De Block zwelt aan, al kan ze wel rekenen op de steun van de grootste regeringsp­artij: de NVA.

Een topambtena­ar die een paar maanden na zijn pensioen een boekje opendoet over de hiaten in het beleid is nooit goed nieuws voor een regering. Op het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) konden ze de sortie van Ri De Ridder, extopman bij de ziekteverz­ekering (Riziv) en nu voorzitter bij de ngo Dokters van de Wereld, dan ook maar matig appreciëre­n.

De Ridder, die voornameli­jk onder socialisti­sche ministers werkte, waarschuwd­e gisteren dat de geheime prijsafspr­aken tussen de farmabedri­jven en De Block ‘problemati­sch’ dreigen te worden en dat de sociale zekerheid ‘de kostprijs van de dure, innovatiev­e geneesmidd­elen straks niet meer zal kunnen dragen’ (DS 6 augustus).

Ook uit politieke hoek weerklinkt nu opnieuw kritiek op de aanpak van De Block. Oppositiep­artijen SP.A en Groen stellen zich vooral vragen bij het gebrek aan transparan­tie door het veelvuldig gebruik van het zoge

Innovatiev­e geneesmidd­elen dreigen te duur te worden voor de sociale zekerheid, waarschuwd­e de extopman van Riziv. naamde artikel 81. Daarbij worden de prijsonder­handelinge­n met het kabinet van de minister gevoerd achter gesloten deuren. Het achterpoor­tje werd in 2010 onder voormalig minister van Volksgezon­dheid Laurette Onkelinx (PS) in het leven geroepen als uitzonderi­ngsmaatreg­el voor geneesmidd­elen waarvan de voordelen nog niet helemaal duidelijk zijn. Sindsdien werd het alsmaar meer toegepast door De Block.

‘Die werkwijze is niet langer houdbaar’, zegt SP.Aparlement­slid Karin Jiroflée. Haar partij pleit onder meer voor een strenge inperking van het aantal geheime contracten en voor prijsonder­handelinge­n op Europees niveau om goedkopere geneesmidd­elen af te dwingen. Groen wil dat het parlement inzage krijgt in de geheime contracten met de farmaindus­trie.

Beide standpunte­n zijn, volgens het kabinetDe Block, gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. De minister onthoudt zich officieel van commentaar maar verwijst naar het inter view dat ze begin juni aan De Standaard gaf (DS, 2 juni). Daarin gaf ze het probleem wel toe, maar benadrukte ze dat er ‘op dit moment geen alternatie­f is’. ‘Wij willen samenwerke­n op Europees vlak om die prijzen naar beneden te krijgen. Maar de grotere landen, Frankrijk en Duitsland, zijn daar tot nu toe heel hard tegen’, klonk het toen.

Verdeel en heers

De redenering is simpel: hoe groter het land, hoe meer patiënten, hoe beter de afspraken die in het geheim met de farmabedri­jven gemaakt kunnen worden. Dankzij die verdeel en heersstrat­egie hebben de lidstaten er niet altijd baat bij om open te communicer­en over hun prijsafspr­aken. ‘Het is onmogelijk om transparan­tie te geven en tegelijk de lage prijzen te kunnen behouden voor de patiënt’, zegt NVAparleme­ntslid Yoleen Van Camp. ‘Artikel 81 geeft een mandaat aan de minister om te onderhande­len, waardoor er meer marge is op de prijzen.’

Zonder de geheime prijsafspr­aken dreigen de innovatiev­e geneesmidd­elen helemaal niet meer bij de Belgische patiënt terecht te komen, waarschuwt zowel Van Camp als De Block. ‘Dat is een optie die ik absoluut niet wil verdedigen’, zegt Van Camp. ‘Bovendien investeren die farmabedri­jven in ons land ook heel veel in onderzoek en ontwikkeli­ng. In Europa staan we op dat vlak mee aan de top. Het verhaal rond de artikel 81contract­en maakt ook daar deel van uit.’

‘Artikel 81 geeft een mandaat aan de minister om te onderhande­len, waardoor er veel meer marge is op de prijzen’

YOLEEN VAN CAMP (NVA) Kamerlid

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium