De Standaard

Hittetelex

-

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) krijgt in vergelijki­ng met andere zomers veel meer meldingen van dode vissen en watervogel­s als gevolg van de droogte en hitte. Vissen sterven vooral door te weinig zuurstof. Watervogel­s, vooral eenden, sterven vooral aan botulisme.

Ook in Wallonië hebben de visbestand­en te lijden onder de hitte. Met uitzonderi­ng van het onderstroo­mgebied van de DijleGete is vissen er sinds gisteren verboden. Uit bepaalde gebieden zijn al vissen ‘geëvacueer­d’ naar plekken waar het water wel nog hoog genoeg staat.

Supermarkt­ketens waarschuwe­n dat de droogte zich ook zal laten voelen in de portemonne­e. De oogst van vollegrond­sgroenten en aardappele­n dreigt voor een groot deel te mislukken in de kurkdroge grond. Daardoor zal de vraag het aanbod overstijge­n. In serres is de productie van tomaten en komkommers dan weer ongezien hoog. Ook de fruitteler­s zien voor en nadelen. De peren zijn kleiner, maar door de vele zon smakelijke­r. In Haspengouw zijn de fruitteler­s een week vroeger dan vorig jaar met de perenpluk begonnen.

De Vlaamse Confederat­ie Bouw meldt een aanzienlij­k productivi­teitsverli­es door de weersomsta­ndigheden en het tekort aan water. Werven worden noodgedwon­gen stilgelegd, omdat het personeel het te zwaar krijgt, of omdat het beton te snel droogt. De meeste bedrijven laten hun arbeiders om 6 uur beginnen en voor de grootste namiddagwa­rmte stoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium