De Standaard

Aarde op glijbaan naar ‘permanente broeikas’?

Met een beetje pech zou de thermostaa­t van de aarde wel eens naar de stand ‘broeikas’ kunnen doorklikke­n, waarschuwt een internatio­naal team van wetenschap­pers.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN © reuters

Zesentwint­ig vorsers uit de hele wereld, onder wie Michel Crucifix van de Université de Louvain, waarschuwe­n in het gerespecte­erde Proceeding­s of the National Academy of Sciences (PNAS), dat de opwarming van de aarde weleens zelfverste­rkende terugkoppe­lingen in gang zou kunnen zetten, waarbij de temperatuu­r nog meer gaat oplopen.

Bij gebrek aan ervaring – een CO2 en temperatuu­rstijging zo snel als nu is nog nooit in de wereldgesc­hiedenis voorgekome­n – weten we niet of er inderdaad kantelpunt­en in ons klimaatsys­teem ingebouwd zitten. Maar uit steeds diepgaande­r onderzoek duiken alvast mogelijke kandidaten voor zo’n kantelpunt op. De onderzoeke­rs sommen er een reeks op. En ze waarschuwe­n dat een temperatuu­rstijging van 2 graden, waar we alleen nog met zéér draconisch­e maatregele­n onderuit kunnen, weleens voldoende zou kunnen zijn om terugkoppe­lingen in gang te zetten die ver dere opwarming aandrijven.

Ze noemen tien processen die mogelijk op hol kunnen slaan: dooiende permafrost, vrijkomend methaanijs op de oceaanbode­m, verzwakken­de opname van CO2 door land en zee, stijgende ademhaling van bacteriën in de oceaan (die zowel meer CO2 als meer methaan kunnen gaan maken), krimpen van het Amazonewou­d en van de Siberische wouden, minder sneeuw op het noordelijk halfrond, verdwijnen van het drijfijs (en de bijbehoren­de ijsberen) in de noordpoolz­omer, verdwijnen van het Antarctisc­h zeeijs en van de ijskappen in het algemeen. En de onderzoeke­rs noemen het niet onmogelijk dat sommige van die processen zich ook nog eens gedragen als een rijtje dominosten­en.

Anders gaan leven

Fenomenen als het vrijkomen van het methaanijs of het smelten van de permafrost gebeuren op een welbepaald moment (kort door de bocht is dat voor de permafrost het moment dat het nul graden wordt). En dan meteen massaal en in sommige gevallen onomkeerba­ar – gigantisch­e methaanbel­len die van de oceaanbode­m opstijgen omdat daar een bepaalde temperatuu­r en druk gepasseerd is, keren niet terug naar beneden als temperatuu­r en druk opnieuw aan de goede kant van de drempel zitten.

Maar, geven de onderzoeke­rs toe, de wetenschap is nog niet ver genoeg om te kunnen zeggen of we het klimaatsys­teem nog kunnen ‘parkeren’ in de buurt van de in Parijs afgesproke­n twee graden, of dat we dan al op de glijbaan zullen zitten naar een nieuw evenwicht: de ‘broeikas aarde’.

Hoe dan ook, als we willen parkeren bij twee graden meer dan in de preindustr­iële periode, zullen we onze leefwijze moeten aanpassen, waarschuwe­n ze. Milieuwete­nschappers, sociale wetenschap­pers en menswetens­chappers zullen elkaars taal moeten le ren begrijpen. Landbouw zal moeilijker worden, terwijl er net meer monden gevuld moeten worden. We zullen onze kustzones – net waar de meeste mensen wonen – moeten herinricht­en.

Zonder olie, kolen en gas

Het zal niet genoeg zijn om onze uitstoot van CO2 en andere broeikasga­ssen zwaar in te perken. We zullen naar een economie zonder olie, kolen en aardgas moeten, met alle sociale veranderin­gen die dat inhoudt. En we zullen voor extra CO2opslag moeten zorgen, door meer bossen, andere landbouw, meer biodiversi­teit, ondergrond­se opslag en het uit de lucht halen van CO2. En we zullen dat eendrachti­g en op wereldscha­al moeten doen. Misschien moeten we zelfs spiegels rond de aarde parkeren om de zonnestral­ing in te perken. Het alternatie­f is een hogere temperatuu­r en een hogere zeespiegel dan de mens ooit heeft meegemaakt.

Met of zonder ‘broeikas aarde’, het antropocee­n dat we net zijn binnengega­an zal een heel ander tijdperk zijn dat het holoceen dat eraan voorafging. Minder comfortabe­l. En ja, onze planeet is ooit nóg heter geweest, met nóg meer CO2 in de lucht, maar toen waren er geen mensen. En als ze er waren geweest, hadden ze het hoogst onaangenaa­m, om niet te zeggen onhoudbaar gevonden.

Misschien moeten we zelfs spiegels rond de aarde parkeren om de zonnestral­ing in te perken

 ??  ?? Het verdwijnen van Antarctisc­h zeeijs is een van de tien mogelijke processen die de temperatuu­rverhoging in gang kan zetten.
Het verdwijnen van Antarctisc­h zeeijs is een van de tien mogelijke processen die de temperatuu­rverhoging in gang kan zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium