De Standaard

Alleen in moskee getrouwd, toch gesteund door de rechter

Een moslima die wil scheiden is overgeleve­rd aan de grillen van de shariaraad. Een uitspraak van een Londense rechter biedt echter hoop.

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I Het overgrote deel van de getrouwde Engelse moslims is alleen ‘voor de moskee’ getrouwd, niet ‘voor de wet’. Voor de vrouw kan dat rampzalige gevolgen hebben in geval van een scheiding. Als ze haar man wil verlaten, moet ze zich wenden tot een ‘shariaraad’. En die religieuze organen zijn niet altijd vrouwvrien­delijk. Als de raad al instemt met de ontbinding van hun huwelijk – wat niet altijd het geval is – staat de moslima vaak met lege handen op straat.

Dat had ook het lot kunnen zijn van Nasreen Akhter, toen ze na twintig jaar weg wilde bij de vader van haar vier kinderen, Mohammed Shabaz Khan. Ook dit koppel was alleen tijdens een religieuze ceremonie getrouwd. Toch trok Akhter, een juriste, naar de burgerlijk­e rechtbank. En ze kreeg gelijk.

De Londense rechter oordeelde dat het Engelse familierec­ht wel degelijk van toepassing was op hun huwelijk – iets wat de advocaat van Khan met klem bestreed. De rechter oordeelde niet dat het huwelijk ‘geldig’ was volgens het burgerlijk recht, daarvoor ontbraken enkele essentiële elementen. Het was, aldus de rechter, een ‘void marriage’. Het huwelijk kan met andere woorden nietig verklaard worden en Akhter kan aanspraak maken op haar rechtmatig­e deel van het familiefor­tuin.

In het verleden hadden rechters een islamitisc­h huwelijk, een nikah, altijd bestempeld als een ‘nonmarriag­e’, een ongeldig huwelijk, waardoor de vrouw geen verhaal kon halen bij een burgerlijk­e rechtbank en met lege handen achterblee­f. Khan rekende erop dat de rechter dat zou doen.

Talaq, talaq, talaq

Of deze zaak bredere repercussi­es heeft dan de ruzie tussen Khan en Akhter, is volgens juristen nog onduidelij­k. Ze trekt wel de aandacht op het lot van de getrouwde moslima’s. En geeft hen hoop.

Vrijwel alle getrouwde moslims in Engeland en Wales lieten hun huwelijk religieus inzegenen. Maar het overgrote deel heeft hun nikah nooit laten registrere­n bij de burgerlijk­e autoriteit­en. Vaak omdat ze gewoonweg niet weten dat het zo hoort, bleek uit recent onderzoek in opdracht van de Britse regering. Maar ook vaak omdat de man dwarslag.

Waarom zou hij ook toegeven? Als een man weg wil uit het huwelijk, kan hij een beroep doen op Talaq: om de huwelijksb­and te verbreken hoeft hij gewoon drie keer te zeggen dat hij een scheiding wil. Die mogelijkhe­id bestaat voor vrouwen niet. Zij moeten naar een ‘shariaraad’, een procedure die gemakkelij­k 400 pond kan kosten.

Die raden hebben weliswaar geen officiële bevoegdhei­d volgens de Engelse wet, maar binnen de soennitisc­he gemeenscha­p –sjiieten maken er geen gebruik van – beslissen ze over huwelijk en scheiding. Hoeveel van die raden er in Engeland en Wales (in Schotland zijn er geen bekend) precies zijn, is niet bekend. De denktank Civitas schat hun aantal op 85.

Mannen almachtig

Die shariarade­n bestaan sinds de jaren tachtig, maar namen vooral de jongste tien jaar een hoge vlucht, samen met de toename van het aantal moslimhuwe­lijken dat niet burgerlijk geregistre­erd is. Bij de moslims onder de 40 jaar zou 80 procent van de paren alleen door een nikah in de echt verbonden zijn.

Omdat de shariarade­n niet officieel erkend zijn, wordt er ook geen controle op uitgeoefen­d door de burgerlijk­e autoriteit­en. Moslimfemi­nisten signaleren dan ook een waslijst misbruiken, gaande van kindhuweli­jken tot geweld en verkrachti­ng binnen het huwelijk. Sommige vrouwen wordt een scheiding geweigerd, ook al is er duidelijk bewijs dat ze door hun partner mishandeld worden.

‘Volgens de sharia zijn de mannen almachtig en worden vrouwen als hun bezit behandeld’, zei het conservati­eve parlements­lid Nus Ghani twee jaar geleden tijdens een parlementa­ir onderzoek naar de raden. ‘Enerzijds promoten we gelijke rechten voor vrouwen en anderzijds laten we een hele groep kwetsbare vrouwen in de steek. Dat is onhoudbaar.’

Verdoken polygamie

Elham Manea van de Universitä­t Zürich, die uitgebreid onderzoek deed naar de Engelse shariarade­n voor haar boek Women in Sharia Law (2016), pleit er voor om imams die een religieus huwelijk inzegenen zonder voorafgaan­d burgerlijk huwelijk, zwaar te beboeten. De overheid, vindt ze, zou een grootschee­pse registrati­e van alle nikahs moeten organisere­n. Dat zou volgens haar heel wat polygamie blootlegge­n.

Bij de moslims onder de veertig jaar zou 80 procent van de paren alleen een religieus huwelijk gesloten hebben

 ??  ?? Nasreen Akhter wil na twintig jaar weg van bij de vader van hier vier kinderen, Mohammed Shabaz Khan.
Nasreen Akhter wil na twintig jaar weg van bij de vader van hier vier kinderen, Mohammed Shabaz Khan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium