De Standaard

‘Leider Partido Popular kreeg zijn diploma cadeau’

Pablo Casado is al het tweede vooraansta­ande lid van de Partido Popular dat in opspraak komt wegens mogelijke diplomafra­ude.

-

BRUSSEL I Een Spaanse rechtbank heeft gisteren geoordeeld dat er aanwijzing­en zijn dat Pablo Casado, de nieuwe leider van de conservati­eve Partido Popular, zich schuldig gemaakt heeft aan omkoping voor het behalen van zijn rechtendip­loma. Omdat Casado parlementa­ire immuniteit geniet, heeft de rechter de zaak doorgescho­ven naar het Hooggerech­tshof. Dat moet nu oordelen of de zaak voortgezet mag worden.

Casado zelf zegt dat hij negen jaar geleden zijn diploma op een correcte manier behaalde aan de Juan CarlosI Universite­it in Madrid. Hij is niet van plan om af te treden.

Volgens de rechter is Casado niet de enige die faveurtjes kreeg aan de Madrileens­e universite­it. De directeur van de opleiding zou aan zorgvuldig uitgekozen studenten diploma’s uitgereikt hebben zonder dat ze enige academisch­e verdienste hadden, ‘bijna als een geschenk’. Het ging telkens om studenten die een machtige positie en goede connecties hadden of zouden krijgen.

Op een persconfer­entie ontkende Casado dat hij ooit giften had aanvaard of gevraagd.

Geen les, geen examens

Casado volgde in 20082009 een masterople­iding in autonoom en lokaal recht aan de universite­it. Het was een jaarprogra­mma van 60 kredietpun­ten, verdeeld over 22 vakken. Voor 18 vakken, goed voor 40 credits, kreeg hij een vrijstelli­ng. Hij gaf toe dat hij de lessen nooit bijgewoond had en geen examens had afgelegd. Voor de vier vakken waarvoor hij geen vrijstelli­ng had, slaagde hij met papers.

In mei van dit jaar moest Cristina Cifuentes, de ministerpr­esident van de regio Madrid, al opstappen toen bleek dat ze geknoeid had met een masterdipl­oma. Ze volgde in 2012 dezelfde opleiding als Casado. De directeur van het Instituut voor publiek recht, die verantwoor­delijk was voor die opleiding, was in april al uit zijn functie gezet tijdens het onderzoek naar haar diploma.

Casado werd pas op 21 juli verkozen als voorzitter van de PP.

Drie maanden geleden moest de ministerpr­esidente van de regio Madrid al opstappen voor een frauduleus diploma van dezelfde opleiding

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium