De Standaard

Luisterboe­ken vrij van auteursrec­hten

-

De ministerra­ad maakt de omzetting van literatuur voor mensen met een leesbeperk­ing goedkoper. Ook internatio­nale uitwisseli­ng wordt mogelijk.

Voortaan moet je geen auteursrec­hten betalen op de omzetting en de verspreidi­ng van boeken, tijdschrif­ten en kranten voor mensen met een leesbeperk­ing. De nieuwe wet breidt de doelgroep uit naar alle mensen met een leesbeperk­ing, niet alleen slechtzien­den of mensen met dyslexie maar ook naar wie vanwege een motorische beperking geen boek kan vasthouden. De vrijstelli­ng is van toepassing op alle fysieke dragers (papier, digitaal).

De nieuwe regels kwamen tot stand na overleg met alle rechthebbe­nden. De regeling past in het kader van een Europese richtlijn en bekrachtig­t het zogeheten verdrag van Marrakech (waar de kwestie in 2013 onder auspiciën van de Unesco werd besproken). Het vrijgeven van de auteursrec­hten zet de weg open naar internatio­nale samenwerki­ng. Voortaan geldt een vrij verkeer van boeken over de grenzen heen en kunnen anderstali­ge boeken worden beluisterd.

De vrijstelli­ng geldt alleen voor erkende organisati­es die zich tot de doelgroepe­n richten. Voor commerciël­e luisterboe­ken moeten nog steeds auteursrec­hten worden betaald. Bovendien komen mensen zonder leesbeperk­ing niet in aanmerking om de nietcommer­ciële luisterboe­ken aan te schaffen of te ontlenen.

Geert Ruebens, directeur van Luisterpun­t dat jaarlijks zowat duizend boeken ‘omzet’, benadrukt dat een ‘verklaring op eer’ noodzakeli­jk is om van zijn dienstverl­ening te kunnen gebruikmak­en. Luisterpun­t stelt luisterboe­ken fysiek (op cd) en digitaal beschikbaa­r. In negen op de tien Vlaamse bibliothek­en kunnen ze worden ontleend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium