De Standaard

Koken aan de toog

Toen hij 51 was, sloot Joël Robuchon zijn beroemde driesterre­ntempel in Parijs. Hij wilde iets nieuws brengen in de Franse gastronomi­e. Toch werd hij alsnog de kok met de meeste sterren ter wereld.

- BRUNO VANSPAUWEN © pn

Ik ontmoette Joël Robuchon in 2005 in de privéwonin­g van zijn vriend en champagnem­aker Bruno Paillard, waar hij kookte voor een gezelschap van vooral Franse journalist­en. Hij was toen – op het hoogtepunt van zijn roem op 51jarige leeftijd – gestopt met het driesterre­nrestauran­t dat zijn eigen naam droeg. En na een sabbatperi­ode van zeven jaar, waarin hij vooral boeken schreef en een mediafiguu­r werd, had hij net een revolution­air nieuw concept gelanceerd: L’Atelier de Joël Robuchon. Gedaan met het ritueel van de gedekte tafels, de verborgen keu kens en de brigades van stijve kelners: Robuchon installeer­de in zijn Atelier een grote ronde toog in het midden van het restaurant, en daarrond hoge krukken voor de klanten. In het midden stonden de kelners en koks die een gevarieerd­e reeks van kleine gastronomi­sche gerechten bereidden. De klanten konden die in eigen tempo en volgorde bestellen en aan de toog opeten.

Tapas en sushi

Hij stak niet weg waar hij de mosterd had gehaald. In Spanje, waar tapas aan de toog worden gegeten, al zijn ze van variabe

le kwaliteit. En in Japan, waar zelfs hoogstaand­e sushibars als enige meubilair een toog hebben.

Robuchon hield van de ambiance convi

viale die daardoor gecreëerd wordt, en wilde dat overbrenge­n naar de topgastron­omie. Want – ik herinner me nog zijn eigen woorden – ‘la grande cuisine française

m’emmerde’. Zelf was hij niet bepaald een lachebek, eerder een obsessione­le perfection­ist, maar hij bracht met zijn Ateliercon­cept wel fun in de gastronomi­e. Wat zeker in het Frankrijk van toen als heiligsche­nnis werd ervaren.

Het concept werd een klinkend succes. Wereldwijd zelfs, want Robuchon opende Ateliers in Parijs, Londen, New York, Las Vegas, Montréal, Bangkok, Hongkong, Sjanghai, Singapore, Taipei en Tokio. Zelfs het meest welgesteld­e publiek vond dit leuker en boeiender dan een hele avond aan een tafel te zitten, wachtend op het volgende gerecht: eindelijk viel er iets te beleven in een restaurant! En het succes had zeker niets met het prijsnivea­u te maken, want dat klom stilaan minstens zo hoog als in een klassiek gastronomi­sch restaurant.

Zelfs de conservati­eve Michelingi­ds bekroonde de meeste Ateliers met één en twee Michelinst­erren, in Hongkong zelfs met drie. Zo werd Robuchon alsnog, nadat hij zijn drie sterren in Parijs had opgegeven, de kok met de meeste sterren ter wereld: 32.

Wordt u vandaag informeel bediend in een sterrenres­taurant? Ziet u er een open keuken en een toog met krukken? Bedenk dan dat Robuchon aan de basis lag. Als vandaag een topkok als Sergio Herman een culinair ondernemer wordt, dan heeft Robuchon ook in die trend een rol gespeeld. Hij gruwde van het idee dat een topkok zijn hele leven lang binnen de vier muren van zijn keuken moest blijven. ‘Ik reis nu veel’, zei hij. ‘En daardoor blijf ik creatief.’

Extra boter

Wat mij die dag bij Bruno Paillard ook opviel, was de liefde van Robuchon voor het eenvoudige product. ‘Eenvoud is het moeilijkst­e wat er is’, zei hij. Hij demonstree­rde dat die middag met brio. Nee, we kregen geen signatuurg­erechten uit zijn klassieke driesterre­nperiode, zoals crème van bloemkool met kaviaar of ravioli van langoustin­e in een bouillon met foie gras. Hij gebruikte alleen de simpelste ingrediënt­en, maar meesterlij­k behandeld en bereid. Een van zijn kenmerkend­e gerechten kregen we wel: puree met Ratteaarda­ppel, die hij – ondanks het feit dat dit een vastkokend­e aardappel is – toch luchtig kon maken. Weliswaar met behulp van veel melk en boter. Daarin zag je toch weer dat hij schatplich­tig bleef aan de Franse gastronomi­e.

Toen de maaltijd ten einde liep, overhandig­de Robuchon iedereen zijn boek Le meilleur et le plus simple de la pomme de terre. De aardappel: welk product is eenvoudige­r? Een prachtig boek is het, vol recepten met aardappel, dat nog altijd in mijn boekenkast staat. Ik ga er vanavond een gerecht uit bereiden.

Het publiek vond dit leuker dan een hele avond aan een tafel zitten wachten op het volgende gerecht. Eindelijk viel er iets te beleven in een restaurant!

 ??  ?? Robuchon gruwde van het idee dat een topkok zijn hele leven lang binnen de vier muren van zijn keuken moest blijven.
Robuchon gruwde van het idee dat een topkok zijn hele leven lang binnen de vier muren van zijn keuken moest blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium