De Standaard

De zwarte rand rond Charleroi

- BIE VANCRAEYNE­ST De bestemming­en uit de rubriek De Omweg van deze en vorige zomer staan verzameld op www.standaard.be/ deomweg

Je hebt liefhebber­s van Charleroi die liefkozend over Charlouz spreken wanneer ze het hebben over het ondergesch­oven kind onder de Waalse provincies­teden. Die maar niet genoeg krijgen van deze stad van vergane glorie, met haar gekke metrolijne­n (ja, Charleroi heeft een metro) en bijzondere architectu­ur waar net een spectacula­ir politiekan­toor van de hand van Jean Nouvel werd aan toegevoegd. Je hebt mensen die liever in een grote boog rond de groezelige stad heen stappen en huiveren bij zoveel marginalit­eit. En dan zijn er de mensen die er alleen op een lowcostvli­egtuig zijn gestapt.

La Boucle Noire is er voor al deze categorieë­n en kan alleszins tellen als omweg: twintig kilometer lang leidt dit pad de wandelaar in een cirkel om de stad heen. Start en eindpunt: het station van Charleroi. De lus werd toegevoegd aan de GR 412 en maakt deel uit van het onvolpreze­n GroteRoute­padennetwe­rk, bewegwijze­rd in de kenmerkend­e roodwitte verfmarker­ingen.

De wandeling is erg afwisselen­d en gidst je door het postindust­riële landschap, langs de Samber en het kanaal, over mijnterril­s, voorbij streetarts­ites, doorheen bossen tot in armtierige arbeidersw­ijkjes. Je smeert best je kuiten. Er zitten makkelijk bewandelba­re stukken tussen, zeker die langs de Ravels, de voormalige spoorbeddi­ngen. Maar voor het adembeneme­nde uitzicht over de stad vanop de terrils moet je wat klimmen. Ook al kom je de stad nauwelijks in, het pad schetst wel de ge schiedenis van wat ooit het kloppende hart van de staal en koolindust­rie van Europa was. De sporen zijn nog duidelijk in het landschap af te lezen.

De wandeling komt uit de koker van het echtpaar Micheline Dufert en Francis Pource, in de jaren zeventig en tachtig actief als muzikanten in de alternatie­ve rockscène van Charleroi. Zij ontpopten zich tot urban explorers die hun liefde voor het industriël­e patrimoniu­m bezingen op hun blog cheminsdes­terrils.be. Mensen ook die inzien dat toerisme en recreatie in deze grauwe stad gebaat zijn met wat zwarte humor. De dingen worden dan ook bij naam genoemd. Een sluikstort wordt op de kaart aangeduid als Dirty Corner, een akelige onverlicht­e voetganger­stunnel onder de spoorweg wordt volledig terecht een Creepy Tunnel genoemd.

Maar het is niet alleen droefenis op het pad. Ook het Château de Monceausur­Sambre, omgeven door een prachtig park in Engelse stijl, wordt aangedaan. Je komt langs het kanaal voorbij een opmerkelij­ke kerkboot. De schipperco­nciërge is aanvankeli­jk humeurig maar leidt ons met groeiend enthousias­me rond. De boot dient niet alleen als kapel voor doopsels en huwelijken van schippers, maar biedt ook onderdak aan

Een sluikstort wordt op de kaart aangeduid als Dirty Corner, een akelige voetganger­stunnel onder de spoorweg krijgt volledig terecht de naam Creepy Tunnel

twee sociaal assistente­n die hun handen vol hebben met de buurtbewon­ers.

Wie zich helemaal wil onderdompe­len, haalt er de playlist bij met aangepaste muziek van lokale bands. De opzwepende drums van La Jungle jagen je het bos door, Melanie De Biasio duwt je met ‘Blackened cities’ zachtjes de terrils op. Jij hoeft alleen rond te kijken.

De wandelkaar­t van La Boucle Noire is Frans en Engelstali­g en gratis te verkrijgen in het Maison Du Tourisme of te downloaden op cheminsdes­terrils.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium