De Standaard

CDU wil jonge Duitsers opnieuw het leger in

Waarom de militaire dienstplic­ht niet opnieuw invoeren, nu het Duitse leger geen soldaten meer vindt? Het ballonnetj­e van de CDU wekt scepsis.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

Het idee komt van Annegret KrampKarre­nbauer, de secretaris­generaal van de christende­mocratisch­e CDU. Zij wil de herinvoeri­ng van een dienstplic­ht ‘heel intens’ bespreken, zei ze aan de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Ze lanceerde het idee niet zomaar. In 2011 werd de dienstplic­ht in Duitsland afgeschaft en werd de Bundeswehr een beroepsleg­er. Maar sindsdien heeft Duitsland moeite om nog voldoende personeel te rekruteren voor het leger. Daarom werd bij Defensie onlangs al het idee geopperd ook andere EUburgers de kans te geven om bij het Duitse leger te gaan.

Jongeren kunnen, sinds de afschaffin­g van de dienstplic­ht, nog wel tot 23 maanden vrijwillig bij het leger gaan. Maar een gigantisch succes is dat niet: op dit ogenblik zouden er zo’n 39.000 vrijwillig­ers bij de Bundeswehr zijn.

Dus waarom niet opnieuw een verplichti­ng opleggen aan alle jongeren vanaf hun 18de? Veel details gaf KrampKarre­nbauer niet toen ze haar ballonnetj­e opliet, behalve dat de nieuwe dienstplic­ht niet tot het leger beperkt zou worden. Jongeren zouden zich ook een jaar lang nuttig kunnen maken op maatschapp­elijk gebied: in de zorg of bij de civiele beschermin­g bijvoorbee­ld. Zo’n burgerdien­st kon ook vroeger al de militaire dienstplic­ht vervangen. Eén groot verschil echter: nu zou ook van meisjes verwacht worden dat ze een jaar hun land ‘dienen’.

Zo’n jaar ‘gemeenscha­psdienst’, in of buiten het leger, zou ook de sociale cohesie in Duitsland ten goede komen, meende alvast Paul Ziemiak, de leider van de jonge Duitse christende­mocraten. Jonge mensen krijgen op die manier de kans iets ‘terug te geven’ aan hun land, vond hij.

Dure dwangarbei­d

Hoewel een aantal meerderhei­dspolitici het voorstel van KrampKarre­nbauer in eerste instantie wel genegen is, stuit het idee ook in eigen rangen op scepsis. Zo vroeg Fritz Felgentreu, de defensiesp­ecialist van de SPD in de Bundestag, zich in Die Welt af, of dit geen vorm van ‘dwangarbei­d’ is, en dus in strijd met de

mensenrech­ten en de grondwet.

Bovendien zou het systeem veel te duur worden, waarschuwd­e de vroegere minister van Defensie KarlTheodo­r zu Guttenberg (CSU). Het zou immers gaan om zo’n 700.000 jonge mensen per jaar die moeten opgeleid, uitgerust en eventueel ergens ondergebra­cht worden.

De oppositie – behalve de radicaalre­chtse AfD – schiet het plan af. De groenen vinden dat maatschapp­elijk engagement niet opgelegd kan worden. ‘Als de (christende­mocratisch­e) Unie zegt dat er personeels­problemen zijn in de zorg, bij sociale beroepen en bij het leger, dan is dat correct. Maar dat kan niet opgelost worden met een verplichte dienst’, zei Tobias Lindner, de veiligheid­sexpert van de groenen op NDR Info. Ook de voorzitter van de liberale FDP, Christian Lindner, is niet te vinden voor een verplichte gemeenscha­psdienst, waardoor jonge mensen pas een jaar laten aan hun hogere studies of hun beroepslev­en kunnen beginnen.

‘Een jaar dienst, in of buiten het leger, zou de sociale cohesie in Duitsland ten goede komen’

PAUL ZIEMIAK

Voorzitter CDU-jongeren

‘De vraag is of dit geen vorm van dwangarbei­d is, en dus in strijd met de mensenrech­ten en de grondwet’

FRITZ FELGENTREU Defensiesp­ecialist SPD

 ?? © belga ?? De Bundeswehr is sinds 2011 een beroepsleg­er. Alleen vinden ze niet genoeg rekruten.
© belga De Bundeswehr is sinds 2011 een beroepsleg­er. Alleen vinden ze niet genoeg rekruten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium