De Standaard

Aartsvijan­den sluiten vrede in Zuid-Sudan

- © reuters

Een vredesakko­ord in ZuidSudan doet de hoop heropleven. Het ergste zou achter de rug moeten zijn, voor de bevolking.

Salva Kiir, de president van ZuidSudan, en rebellenle­ider Riek Machar zetten zondag hun handtekeni­ng onder een vredesakko­ord. Dat moet een einde maken aan een conflict dat in 2013 uitbrak, tienduizen­den mensen het leven kostte en een derde van de bevolking – vier miljoen burgers – ontheemde.

ZuidSudan werd in 2011 onafhankel­ijk van Sudan, na een lange, bloedige oorlog. Maar na twee jaar leidde een dispuut tussen Salva Kiir en zijn vicepresid­ent Machar tot nieuw etnisch geweld. Kiir stuurde Machar de laan uit, waarop die een rebellie begon. Beide partijen maakten zich daarbij schuldig aan wreedheden.

Door het akkoord wordt Machar opnieuw vicepresid­ent onder Kiir. Er komen nog vier nieuwe vicepresid­enten bij en er worden nieuwe posten gecreëerd voor ministers en parlements­leden.

Vrije keuze

Een gelijkaard­ig akkoord, in 2015, kon geen einde maken aan het geweld. Maar volgens Kiir is er nu meer reden tot optimisme. ‘De deal uit 2015 werd ons opgedronge­n, we kregen de kans niet om onze verlangens uit te drukken. Dit akkoord zal lukken omdat de burgers van ZuidSudan nu zelf beslist hebben om onder elkaar vrede te sluiten.’

De voormalige vijanden krijgen acht maanden de tijd om een eenheidsre­gering te vormen die drie jaar op de been moet blijven. Daarna zouden er nieuwe verkiezing­en komen. ‘We zullen werken aan een vreedzame hervorming van de macht, via dialoog en stembussen in plaats van met de kogels’, zei president Kiir.

‘De burgers zijn de oorlog beu en weigerden zich te laten rekruteren om te gaan vechten’, zei James Okuk, een politiek analist in Juba. ‘De leiders konden niet anders dan een vredesakko­ord te sluiten.’

Olie vloeit weer

De belangrijk­ste bron van inkomsten van ZuidSudan is olie. In 2011 pompte het nieuwe land 350.000 vaten per dag op. Via een pijpleidin­g werd die naar de Rode Zee getranspor­teerd. Het is de bedoeling dat het grootste olieveld vanaf 1 september opnieuw olie zal leveren. Sudan, dat bemiddelde tussen de twee partijen, zal helpen bij het herstel van de infrastruc­tuur en consolidee­rt zo zijn invloed.

 ??  ?? Nieuw team: president Salva Kiir (met hoed) en exrebellen­leider Riek Machar nemen nog vier extra viceminist­ers aan boord.
Nieuw team: president Salva Kiir (met hoed) en exrebellen­leider Riek Machar nemen nog vier extra viceminist­ers aan boord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium